Izvor: B92, 02.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Kosova u poseti Tirani

Tirana -- Kosovski premijer Bajram Kosumi sastao se u subotu u Tirani sa albanskim predsednikom Alfredom Mojsiuom.

Nakon razgovora sa Kosumijem, Mojsiju je izjavio da će određivanje statusa Kosova doneti mir i stabilnost na Balkanu. "Budućnosti Kosova biće nezavisnost, a Vlada i narod Kosova treba svim snagama da rade na ostvarivanju standarda koje zahteva međunarodna zajednica", rekao je Mojsiu.

Kosumi je s druge strane, rekao da je on spreman da radi na sprovođenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plana Vlade Kosova, čiji su prioriteti sprovođenje standarda i ekonomski razvoj da bi razgovori o konačnom statusu počeli ove godine.

Kosumi se u okviru svoje dvodnevne zvanične posete Albaniji, sastao i sa predsednikom Parlamenta Servetom Pelumbijom, a u petak je razgovarao sa premijerom Albanije Fatosom Nanoom, na čiji poziv je i doputovao u Tiranu.

Nakon razgovora sa Pelumbijem, Kosumi je precizirao da Kosovo treba da bude suverena i nezavisna država: "To nije samo moje mišljenje, već težnja svih Albanaca Kosova i još više orijentacija međunarodne zajednice i svih Albanaca bilo gde da žive. Kosovo će biti jedna suverena i nezavisna država."

Petković: O statusu treba da razgovaraju svi

Ministar za povratak i izbeglice u Vladi Kosova Slaviša Petković, međutim, kaže da će tražiti da srpska zajednica sa Kosova aktivno učestvuje u razgovorima o statusu pokrajine.

On je gostujući na jagodinskoj televiziji Palma plus, rekao da će "u ponedeljak poslati pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Kofiju Ananu i Savetu bezbednosti UN, kao i predstavnicima vlasti u Srbiji i državnoj zajednici, u kojem će tražiti da srpska zajednica sa Kosova bude aktivni učesnik u razgovorima o konačnom statusu Kosmeta, koji će početi u septembru".

Petković je rekao da direktni učesnici razgovora o statusu Kosmeta moraju biti predstavnici srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, Vlade Srbije i albanske zajednice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.