Izvor: B92, 15.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Hrvatske u Beogradu

Beograd -- Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader razgovarao je u Beogradu sa zvaničnicima SCG i Srbije o međusobnim odnosima i saradnji.

Sanaderova poseta Beogradu je i prva zvanična poseta jednog hrvatskog premijera Srbiji i Crnoj Gori od raspada SFRJ. Tokom ovog susreta usvojena je zajednička izjava o uzajamnim odnosima i saradnji, evropskoj i evroatlantskoj perspektivi i otvorenim pitanjima i neposrednim ciljevima.

Sanader je u Beogradu najpre razgovarao sa predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državne zajednice Svetozarom Marovićem. Posle sastanka, premijer Vlade Hrvatske je rekao da je u odnosima između dve zemlje najvažnije rešavati pitanja koja interesuju obične gradjane. "Želim jasno da kažem da je pitanje povratka i povrata imovine ne političko, već finansijsko, odnosno tehničko pitanje. Želim isto tako reći da smo danas raspravljali i o pitanju oko 1.200 nestalih, koje iz Hrvatske potražujemo. Postoji politička volja da to bolno pitanje bude rešeno i ja želim zahvaliti predsjedniku Maroviću. Svoje najmilije traži 1.200 ljudi, a nada umire posljednja. Oni žele punu istinu o svakome od njih", rekao je Sanader.

Sanader i Marović izrazili su zadovoljstvo razgovorima koje su vodili i potpisanim sporazumom o zaštiti prava manjina u dve zemlje. Značaj Sporazuma o pravima manjina ističe i lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, koji naglašava da bilateralne sporazume potpisuju zemlje koje imaju razvijen stepen međusobnih odnosa. "Što se tiče posjete Sanadera SCG, ona je dobro došla Hrvatskoj jer je to jedan od uvjeta u procesu približavanja Evropskoj uniji. Ta posjeta je dobra i za hrvatsku i srpsku manjinu, sa obje strane, dobra je za sve one državljane obiju zemalja koji, bilo iz poslovnih ili privatnih razloga, žele unapređenje tih odnosa", rekao je Pupovac.

Predsednik Srbije i Crne Gore rekao je posle susreta sa Sanaderom da je u razgovoru potvrđeno da su zajednički politički ciljevi dve zemlje unapređenje bilateralnih odnosa, jačanje regionalne stabilnosti i okrenutost evropskim ciljevima. "Slažem se sa Sanaderom da su ta humanitarna pitanja prioritetna, jer pitanje sudbine najbližih obavezuje svakog od nas da izađemo u susret i da ispunimo takve obaveze, u najhitinijim rokovima. Ja mislim da će naše ekspertske i stručne ekipe raditi na tim pitanjima odmah, dakle bez rokova", rekao je on.

Sanader i Marović su zadovoljni razgovorima koje su vodili i potpisanim sporazumom o zaštiti prava manjina u dve zemlje. Premijer Hrvatske će tokom dana razgovarati i s predsednikom Skupštine SCG Zoranom Šamijem i premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom.

Sanader i Marović su potpisali sporazum o nacionalnim manjinama i izjavili da je budućnost i Hrvatske i SCG u Evropskoj uniji, pa je u tom smislu Marović rekao da bi Srbija i Crna Gora trebalo da se ugledaju na svetao primer saradnje Hrvatske s Haškim tribunalom.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica najavio je da će jačanje ekonomskih veza biti jedno od najvažnijih tema Sanaderove posete. Koštuničin savetnik Slobodan Samardžić kaže za B92 da su takve posete prilika za stvaranje uslova za rešenje svih konkretnih pitanja. "Biće reči o konkretnim stvarima, ali mislim da njihov efekat na pojedinačne probleme, kao što je na primer povratak izbeglih, rešavanje imovinskih pitanja Srba u Hravtskoj, privredna saradnja, razvijanje dobrosusedskih odnosa itd, biti veći ako bude stvoren kontekst normalnosti između dve države i da tako počne okretanje budućnosti", kaže Samardžić.

Iako su Beograd i Zagreb uspostavili diplomatske veze pre osam godina, do sada nijedan premijer Hrvatske nije posetio Srbiju. Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je prvi hrvatski zvaničnik koji je posetio Beograd, u smislu zvaničnih političkih odnosa dve zemlje, prošle godine.

U emisiji "Nedeljom u dva" na Hrvatskoj radio-televiziji, na pitanje da li podržavate odlazak Sanadera u Beograd, 75 odsto gledalaca je odgovorilo "ne".

Inače, Ivo Sanader sastao se i sa zvaničnicima Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji i Crnoj Gori. HNV predstavlja krovnu instituciju hrvatske manjine u SCG. Sanader je takodje danas u Beogradu razgovarao i sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, subotičkim biskupom Ivanom Penzešom i generalnim vikarom beogradske nadbiskupije Leopoldom Rohmasom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.