Izvor: Vostok.rs, 25.Jun.2019, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Gruzije: Nećemo dozvoliti da Gruzija postane talac agresivnog plana

Premijer Gruzije Mamuka Bahtadze izjavio je da su u toku konsultacije o održavanju sastanka specijalnog predstavnika gruzijskog premijera Zuraba Abašidzea i zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Grigorija Karasina na temu odnosa sa Rusijom.
„Postoji format Abašidze-Karasin, koji se uglavnom fokusira na humanitarna pitanja i naravno, u toku su i konsultacije u tom pravcu“, izjavio je premijer u intervjuu za televiziju „Imedi“. On je dodao da će restriktivne mere Rusije u oblasti turizma naneti određenu štetu gruzijskoj privredi, ali smatra da je to privremena pojava. „Mi smo odgovorna vlada i naši nacionalni interesi su iznad svega. Osećajući upravo tu odgovornost nećemo dozvoliti da Gruzija postane talac agresivnog plana, kako u unutrašnjoj, tako i u spoljnoj politici“, objasnio je Bahtadze. Prema njegovim rečima, poslednji koraci Rusije „predstavljaju izazov“. „Želim da istaknem da je Gruzija jedna od najbezbednijih zemalja u Evropi, a Tbilisi je najbezbedniji među glavnim gradovima Evrope. To veoma dobro znaju turisti, uključujući i ruske turiste. Na osnovu toga nema objektivnih razloga za bilo kakva ograničenja“, rekao je premijer. Ranije je Abašidze rekao gruzijskim novinarima da se za sada ne planira njegov sastanak sa Karasinom. U gruzijskoj prestonici su 20. juna počeli protesti zbog toga što je tokom otvaranja Generalne sednice Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja šef organizacije, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov, seo u fotelju predsedavajućeg parlamenta Gruzije. Samo dan kasnije je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se zabranjuje ruskim avio-kompanijama da prevoze građane iz Rusije u Gruziju počev od 8. jula, a turističkim agencijama je preporučeno da ne prodaju vaučere. Vladi Rusije je naloženo da obezbedi povratak Rusa u domovinu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.