Premijer: Depolitizacija uprave

Izvor: B92, 14.Okt.2009, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Depolitizacija uprave

Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže za B92 da se smanjenjem administracije u vladi ide ka depolitizaciji stručnih službi.

Rusija je obećala Srbiji zajam od milijardu evra, ali on nije uslovljen produžetkom monopola NIS-a, izjavio je Cvetković u "Kažiprstu" RTV B92. Premijer je rekao da detalji uslova kreditiranja nisu poznati, ali je uveren da će oni biti veoma povoljni. Cvetković je naveo i da će u Srbiji posao oko racionalizacije državne uprave biti oslobođen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političkog uticaja i da to garantuje Vlada Srbije.

Mirko Cvetković očekuje da će u budžet Srbije da se slije novac od kredita Vlade Rusije, ukupne vrednosti oko milijardu dolara.

Od te sume, oko 200 miliona predviđeno je za pokrivanje budzetskog deficita, a ostatak za projektne zajmove.

Iako će uslovi kreditiranja biti poznati tek po dolasku u Beograd predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva za desetak dana, premijer Srbije kaže da će oni biti veoma povoljni.

On insistira na tome da dogovor s Rusima nije uslovljen produžetkom monopolskog položaja NIS-a na tržištu naftnih derivata, koji NIS ima do kraja 2010. godine, niti bilo kojim drugim posebnim ustupcima.

Cvetković: Ja mislim da ne treba produžavati monopol. Mi smo preuzeli obaveze koje moramo da ispoštujemo.

B92: A koliko smo u poziciji da to ne produžimo?

Cvetković: Pa, mi smo potpuno u poziciji da to ne produžimo. To je naša stvar. Drugo, mislim da bi produžetkom monopola ugrozili i našu poziciju u pogledu evropskih integracija.

B92: U kom smislu?

Cvetković: U tom smislu što one podrazumevaju slobodno tržište i ja se vrlo čvrsto zalažem da nema monopola.

Vlada Srbije priprema se za posetu delegacije MMF-a 26. oktobra, ali pitanje povećanja PDV-a, o čemu se spekuliše u javnosti, nije na dnevnom redu, što je danas potvrđeno iz samog MMF-a.

Vladajuća koalicija utvrdila je potpuno drugačiji princip punjenja budžeta.

"Suština reforme o kojoj govorimo je da se smanji nivo javne potrošnje u bruto domaćem prozvodu i da se ona restruktuira na način da veći deo ide za kapitalna izdvajanja, a manji za tekuću potrošnju", objasnio je premijer.

Uštede u budžetu postići će se i racionalizacijom državne uprave, ali ti rezultati neće biti vidljivi u prvoj godini, zbog isplata otpremninina za oko 2.000 državnih činovnika koji će ostati bez posla, kaže Cvetković.

On naglašava da partijska pripadnost neće biti kriterijum za otpuštanje i da će ispravnost tog procesa garantovati Vlada Srbije

"Mi garantujemo, jer ako mi to budemo radili sutra će nas smeniti i doći će drugi. Imate situaciju koja je kakva je i idemo ka depolitizaciji stručnih službi i ja ne vidim drugu garanciju nego upravo tu”, naveo je premijer.

Cvetković je rekao da u državnoj administraciji ima još oko 300 slobodnih radnih mesta koja će se sukcesivno popunjavati kako bude napredovao proces evropskih integracija Srbije. On je dodao da je to uzeto u obzir kada je u državnoj administraciji predviđeno 28.400 radnih mesta.

Mirko Cvetković podržao je akciju B92 ”Štrajk glađu protiv gladi". Kako je rekao, prema podacima koje on poseduje, u protekloj godini broj ljudi koji žive u siromaštvu u Srbiji se smanjio.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Racionalizacija i depolitizacija državne uprave

Izvor: S media, 14.Okt.2009

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će se racionalizacijom državne uprave istovremeno ići ka depolitizaciji stručnih službi države. ..Cvetković je u emisiji "Kažiprst" televizije B92 naglasio da se prilikom racionalizacije kriterijum neće biti pripadnost odredjenoj političkoj...

Nastavak na S media...

Cvetković: Racionalizacija državne uprave - i depolitizacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2009

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će se racionalizacijom državne uprave istovremeno ići ka depolitizaciji stručnih službi države...Cvetković je u emisiji "Kažiprst" televizije B92 naglasio da se prilikom racionalizacije kriterijum neće biti pripadnost određenoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.