Prelomni pregovori?

Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelomni pregovori?

Na današnjoj, četvrtoj rundi pregovora o budućem statusu Kosmeta, koja se održava u Beču, državna delegacija Srbije će insistirati na tome da ova tema nije iscrpljena i da predlog suštinske autonomije za južnu srpsku pokrajinu može da da dobar rezultat, izjavio je juče ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, koji je i koordinator operativnog dela državnog tima u pregovorima.
"Naša strana će o statusu govoriti, pre svega, sa jedne tačke gledišta, a to je funkcionalnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tog rešenja. Dakle, izložićemo stavove o tome da ovaj naš predlog suštinske autonomije može da funkcioniše i može da da dobar rezultat, kao što neka iskustva u svetu to pokazuju", rekao je Samardžić pred polazak tima u Beč.

Naglašavajući da za Beograd razgovor o statusu nije završen, on je naveo da će druga tema razgovora biti dokument posredničke "trojke", iz Brisela, na koji je delegacija Državnog tima na prošlom sastanku dala svoj predlog od 14 tačaka. "Prošli put u Beču nismo opširno o tome razgovarali i očekujemo da ćemo imati prilike da o tome sada razgovaramo. Trojka se nije izjasnila o našem viđenju tih 14 pitanja i mislimo da bi razgovor imao normalan tok i normalnu dinamiku ako bi teme koje su započete bile nadalje raspravljane", kazao je Samardžić.

Prema njegovom mišljenju, mogućnosti pregovora nisu iscrpljene, jedino je pitanje, ponovo, kako će se postaviti albanska delegacija. "Ako oni budu i dalje negativni, ako budu sve odbijali, i ako budu opet u magli nekakvih budućih odnosa i poststatusne situacije, onda to nije naš problem, to je onda problem "trojke", naglasio je Samardžić.

Državni tim Srbije predvode predsednik Boris Tadić i i premijer Vojislav Koštunica, a delegaciju Prištine predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Agim Čeku. Razgovori se vode u zgradi Ministarstva inostranih poslova Austrije, a počinju sastankom "trojke" sa državnom delegacijom Srbije, iza koje sledi susret posrednika sa pregovaračkim timom Prištine, a zatim, po podne, zajednički sastanak delegacija Beograda i Prištine sa "trojkom", u kojoj su predstavnik Evropske unije Volfgang Išinger, Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i SAD Frenk Vizner. Na kraju ove runde, međunarodni posrednici će, kako je saopšteno u Beču, održati konferenciju za novinare. U diplomatskim krugovima se čak procenjuje da će današnji razgovori biti prelomni.

Tanjug

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.