Izvor: B92, 20.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelević: Bolje da nema više stranaka u jednom ministarstvu

Beograd -- Advokat Božo Prelević, jedno vreme savetnik ministra policije, smatra da je dobro rešenje da u radu jednog ministarstva ne participira više stranaka. "Ako je selektor odgovoran za igru fudbalskog tima, on je odgovoran samo ako sam bira svoje igrače, a ne ako ih bira neko drugi", kaže Prelević, ocenjujući da nema nikakvog smisla da se postavljaju zamenici iz drugih stranaka koji će kontrolisati rad ministra. "Oni, ne samo da ne kontrolišu rad policije, nego hoće deo akcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tog ministarstva, u stvari, kao deo nadležnosti, ali se kriju iza ministra kada se postavi pitanje odgovornosti. Kada biste rekli da ovu vladu čine 4 stranke, mi ćemo svakoj da damo po jedno mesto zamenika u MUP-u, pa nek oni sami sebe kontrolišu. Međutim, vi biste imali takvu konfuziju neprofesionalaca koji bi za svoje stranke održaivali neke svoje poslove u okviru samog ministarstva", kaže Prelević.

Prelević takođe ukazuje na to da, ako neko hoće da zloupotrebi funkciju, onda nije bitno da li je član neke stranke, da li ih je promenio više ili je takozvani ekspert. "Mi, kao građani, samo možemo da insistiramo da sve te pozicije budu kontrolisane od javnosti, sudstva i skupštine", kaže sagovornik B92.

Novinar nedeljnika "Vreme", Filip Švarm, oprezan je kada je reč o informaciji da će samo DSS kontrolisati Ministarstvo policije i BIA-u i ističe da se tu ipak radi o koalicionom dogovoru. "Smatram da nije dobro da postoji koaliciona vlada, a da određena ministarstva budu bez kontrole, bez uvida drugih koalicionih partnera. Mislim da neće biti pune kontrole DSS-a i verujem da će se na nekim nižim nivoima doći ljudi koji imaju podršku koalicionih partnera", rekao je Švarm.

Pomenimo i da "Blic" piše da postoji mogućnost da Rade Bulatović, bivši savetnik za bezbednost Vojislava Koštunice, bude postavljen za novog šefa BIA-e. Božo Prelević ima sledeći komentar: "Kada pominjete g. Bulatovića, imate činjenicu da je hapšen, ali nije osuđen i to može svašta da govori, ali on nije kriv dok to sud ne kaže. U osnovi svega toga mora da bude kontrola. Ako nemate kontrolu, potpuno je nebitno da li vam je na čelu BIA-e partijski ili nepartijski čovek, hapšen ili ne."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.