Prekontrolisati naknade u RIK

Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekontrolisati naknade u RIK

Kad su javnosti otkrivene enormne, nemoralne zarade članova upravnih odbora javnih preduzeća, Vlada Srbije reagovala je uredbom posle koje su sve ove nadoknade svedene na prosečnu platu u Srbiji. Ista logika trebalo bi da se primeni i u slučaju previsokih zarada, ali i kršenja zakona i sukoba interesa predsednice i drugih članova Republičke izborne komisije. Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbije" smatra da bi rad i naknade RIK-a trebalo da prekontroliše Skupština.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


Članovi RIK sami su odlučivali o načinu i visini svojih naknada za koje je iz budžeta prošle godine isplaćeno više od 77,2 miliona dinara, tako da je prosečna plata člana i zamenika RIK-a bila veća od 200.000 dinara. Činjenica da je predsednica RIK Sonja Brkić sa 2,673 miliona dinara isplaćenih za godišnji rad u izbornoj komisiji više zaradila nego od plate koju je primila kao sudija Vrhovnog suda Srbije (1,970 miliona), pa čak više i od plate predsednice VSS, mnogima je argument za tvrdnju da su u RIK isplaćivane previsoke naknade.

Visina honorara naročito bode oči kada se zna da sudije okružnih sudova i VSS za dežuranje tokom izbora, kada odlučuju o prigovorima na odluke RIK, ne dobijaju nikakvu nadoknadu, a ostali zaposleni u sudu poput daktilografa, sekretara ili kurira za dežurstva i prekovremeni rad tokom izbora imaju pravo na bonus do 40 odsto od svoje plate koja iznosi od 16.000 do 19.000 dinara.

- Očito da je način određivanja honorara bio loš. Nije logično da oni kojima se honorar isplaćuje istovremeno odlučuju o načinu obračunavanja i visini tih honorara. Bilo bi logično da o tome odluku donosi Skupština ili neki njen odbor i da se ti podaci redovno javno objavljuju, a ne da se čekaju meseci i da onda, kao sada, izbije afera - kaže za „Blic" Nemanja Nenadić.

On upozorava da je takođe suprotno logici demokratskog sistema što Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da RIK Skupštini podnosi samo izveštaj o izborima, a ne i o svom radu.

- Bez obzira na to, Skupština bi trebalo da zatraži izveštaj od RIK i to tako da njime bude obuhvaćeno ne samo pitanje raspolaganja novčanim sredstvima, već i ispunjavanja zakonskih obaveza. Mi smo više puta upozoravali RIK da nije ispoštovao sve obaveze koje proizilaze iz Zakona o finansiranju stranaka. Ta skupštinska kontrola bila bi najbolji način da se stavi tačka na aferu i da vidimo kako je radila jedna javna institucija - kaže Nenadić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.