Izvor: B92, 30.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta rasprava u skupštini

Beograd -- Skupština posle višečasovne rasprave o dnevnom redu i Zoranu Balinovcu, počela, pa prekinula raspravu o izmenama Zakona o vladi.

Politička biografija direktora Sekretarijata za zakonodavstvo Zorana Balinovca iz DSS-a bila je predmet sporenja tokom rasprave u Skupštini Srbije. Poslanici opozicije oštro su kritikovali Balinovca jer je 90-ih bio zamenik ministra pravde koji je sprovodio Zakon o javnom informisanju, a 2000. i jedan od kreatora zakona o borbi protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << terorizma, namenjenog obračunu s neistomišljenicima.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić odredio je pauzu u radu kako bi se konsultovao sa Vladom Srbije o svemu izrečenom danas u debati. On je rekao da sutra neće biti nastavljena sednica, ali je pozvao predstavnike poslaničkih grupa na sastanak sutra u 9.30.

Skupština je večeras nešto pre 21 sat počela raspravu o izmenama Zakona o vladi, posle celodnevnog javljanja poslanika po povredi Poslovnika. Predsednik parlamenta Oliver Dulić ranije večeras je rekao da po Poslovniku nema osnova za prekid sednice.

Današnji dan u Skupštini Srbije obeležile su prijave kršenja Poslovnika o radu, najpre zbog toga što na dnevnom redu nisu tačke na koje obavezuje Ustavni zakon, a potom o direktoru Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Zoranu Balinovcu.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić protestovao je što je izvestilac vlade bio Balinovac, koji je, kako je rekao, bio jedan od autora zloglasnog Zakona o terorizmu iz maja 2000. godine.

"Taj zakon je bio usmeren protiv pokreta Otpor i drugih protivnika režima Slobodana Miloševića i bio je toliko strašan da čak ni vlada SRS i SPS nije htela da ga usvoji", rekao je Andrić.

Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović zatražio je od predsednika Skupštine Olivera Dulića da prekine sednicu i da pauzu zbog konsultacija.

"Smatramo poražavajućim da predloge zakona demokratske vlade, kako je naziva Vojislav Koštunica, obrazlažu ljudi koji su hapsili 1999. i 2000. godine", rekao je Jovanović za skupštinskom govornicom.

Ako želimo demokratsku vladu, dodao je Jovanović, onda predloge te vlade ne može obrazlagati nedemokrata i čovek sa toliko kompromitujućom biografijom.

Oliver Dulić je odbio taj predlog, uz obrazloženje da je sednica po dnevnom redu već počela i da se ne može prekidati. "Ako niste zadovoljni, možemo o tome da se izjasnimo u danu za glasanje", poručio je Dulić Jovanoviću.

Odgovarajući na primedbe, Balinovac je rekao da ništa od navedenog nije tačno i da je, u stvari, reč o "opsednutosti i fikasacijom Vojislavom Koštunicom" i da se njemu i njegovoj biografiji svašta pripisuje da bi se time napadao predsednik Vlade Srbije.

"U mojoj profesionalnoj karijeri nema ničega čega bih se stideo. Ja verujem u Boga i nisam se oglušio o moral", kazao je Balinovac.

Čedomir Jovanović odgovorio je u replici da je vera u boga privatna stvar, nevažna za skupštinu, dok je Vladan Batić poručio Balinovcu da "onaj ko veruje u Miru Marković ne može da veruje u Boga".

Batić je podsetio da je Balinovac bio savetnik ministra pravde u vladi SPS-SRS-JUL Aranđela Markićevića i da je iz DSS-a prešao u JUL da bi postao savetnik, a kasnije se vratio u DSS.

Predstavnici LDP-a izrekli su optužbe da je Zoran Balinovac iz DSS-a, koji kao predstavnik Vlade obrazlaže predloge izmena zakona, bivši član JUL-a. Zbog toga je Ivica Dačić iz SPS-a rekao da mu je drago što i predstavnici vlade SPS-SRS-JUL iz 90-ih godina imaju predstavnika u Koštuničinoj vladi.

Sem što nije želeo da odgovara poslanicima, Zoran Balinovac je izbegao i novinare, rekavši: "Sad sam ja kriv i što nije pronađen lek protiv side".

Podsetimo, Zoran Balinovac je izabran za direktora republičkog Sekretarijata za zakonodavstvo. On je na to mesto došao u prethodnoj Vladi Vojislava Koštunice, što je i tada izazvalo negativne reakcije, a njegovo imenovanje u drugom mandatu već je kritikovao LDP.

List Glas javnosti je neposredno posle 5. oktobra pisao da je Zoran Balinovac bio uključen u neformalnu grupu, sastavljenu od funkcionera SPS, JUL, Srpske radikalne stranke, policije i Državne bezbednosti, koja je odlučivala o tome ko će i na koliko biti kažnjen prema zloglasnom Zakonu o informisanju. Balinovac je od 2001. član DSS-a.

Balinovac je bio akter nekoliko neobičnih odluka Republičke izborne komisije. Među njima je odluka o tome da se ne oduzme imunitet poslaniku radikala Draganu Todoroviću, koga goni država za trošenje novca iz budžeta.

Tome je usledilo i donošenje nekih spornih odluka, koje je sam RIK morao zatim da menja, a između Balinovca i radikala Slavoljuba Milenkovića umalo je došlo i do fizičkog obračuna.

Direktor Sekretarijata za zakonodavstvo nije bio jedina prepreka da počne rasprava o setu vladinih zakona.

Kršenje Ustavnog zakona, koji nalaže da se na prvoj sednici po izboru nove vlade biraju guverner Narodne banke i poverenik za informacije od javnog značaja, bilo je dobar razlog za opozicione poslanike da se protive dnevnom redu sednice, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.