Izvor: Blic, 24.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuli smo svaku vezu s Miloševićem

Prekinuli smo svaku vezu s Miloševićem

PODGORICA (Beta) Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da će Crna Gora biti punopravni učesnik na regionalnom okruglom stolu Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, koji će se početkom jula održati u Solunu.

Đukanović je, na konferenciji za novinare u Podgorici, posle razgovora sa specijalnim koordinatorom Pakta stabilnosti Bodom Hombahom, rekao da će na skupu u Solunu biti predočeni konkretni projekti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji će se finansirati u okviru tog pakta.

Povod za Hombahovu dvodnevnu posetu Crnoj Gori je njeno učešće u projektima Pakta stabilnosti, a posebno programa u okviru 'Brzog starta', koji su predviđeni da se finansiraju i završe u roku od godinu dana. U okviru tih projekata trebalo bi da se sanira glavni lukobran barske luke, izgradi regionalni vodovod za Crnogorsko primorje, izgradi put Trebinje Herceg Novi i renovira veliki dok u Bijeloj. Crna Gora je, po rečima Đukanovića, kandidovala 20 projekata u okviru programa Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu.

On je naglasio da je od Hombaha dobio čvrsta uverenja da će dati podršku crnogorskim projektima.

Đukanović je dodao da Crna Gora ne vodi državnu politiku da bi dobila podršku međunarodne zajednice, već zato što tu politiku oseća kao unutrašnju potrebu društva.

'To što zbog takve politike dobijamo i uobičajenu podršku koju dobijaju sve zemlje u tranziciji, nešto je što samo koristi Crnoj Gori u ovom trenutku', rekao je on. Đukanović je ocenio 'besmislenom i partijski ideologizovanom' formulaciju da međunrodna zajednica takvom politikom 'utiče na raskid zajedništva naroda i rukovodstva SRJ'.

'Mi smo, međutim, bez bilo kakve podrške međunarodne zajednice, sa zadovoljstvom prekinuli svaku vezu sa režimom, kakav je danas režim Slobodana Miloševića', rekao je Đukanović.

Hombah je rekao da je politika crnogorskog rukovodstva izbegla sve provokacije i preteća sučeljavanja iz Beograda. Takvu politiku, po njegovim riječima, međunarodna zajednica pažljivo prati i daje joj podršku. Hombah je rekao da Pakt stabilnosti 'nestrpljivo čeka' da se Srbija demokratizuje i 'čekajući da se promeni njena politika uvek ostavlja jednu stolicu slobodnu'.

Predsednik Đukanović je prihvatio poziv ambasadora Portugalije u SRJ Antonia Tangera Korea, koji je boravio u Crnoj Gori, da u najskorije vreme poseti Lisabon.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.