Preispitivanje rada Sudskog veća

Izvor: B92, Tanjug, 23.Apr.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preispitivanje rada Sudskog veća

Beograd -- Pokrenuta inicijativa za preispitivanje rada Sudskog veća koje je odbacilo optužnicu protiv navijača koji su pretili Brankici Stanković.

Ministarstvo pravde je uputilo inicijativu Visokom savetu sudstva da preispita rad Sudskog veća koje je sudilo šestorici huligana koji su pretili našoj novinarki Brankici Stanković. Ovoj inicijativi se pridružilo i Ministarstvo sporta, a povodom odbacivanja optužnice protestovali su i brojni mediji i nevladine organizacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zbog odbacivanja optužnice protiv šestorice navijača koji su pretili Brankici Stanković prvi put se pokreće nova nadležnost Visokog saveta sudstva - mogućnost izricanja disciplinskih mera protiv sudije koja u krajnjoj instanci sadrži i eventualno razrešenje sudije.

Ministarka pravde Snežana Malović nije želela da komentariše konkretan slučaj da, kako je rekla, to ne bi bilo shvaćeno kao pritisak na nezavisno pravosuđe.

"Oni koji su izabrani u procesu reforme pravosuđa nisu amnestirani za prethodni rad, niti za budući. U okviru ovlašćenja Ministarstva pravde, učinićemo sve da se ovaj slučaj preispita i utvrdi da li je postojalo kršenje zakona od strane sudije", rekla je ministarka.

S druge strane, predsednica Apelacionog suda u Beogradu Radmila Dragičević-Dičić je izjavila da je nedopustivo da se odbacivanje optužnice za pretnje Brankici Stanković komentariše na način kojim se ugrožava nezavisnost i nepristrasnost suda i poziva na disciplinsku odgovornost i razrešenje sudije zbog odluke koju je doneo u prvom stepenu.

A Vrhovni kasacioni sud, kao najviši sud u državi, ukazao je da je nedozvoljena svaka javna i unapred izrečena ocena nepravnosnažne sudske odluke.

Nedopustivo je i podnošenje zahteva za preispitivanje rada sudije zbog izraženog mišljenja prilikom donošenja te odluke, navodi se u saopštenju suda i dodaje da posebno zabrinjava što to čine predstavnici izvršne vlasti.

Inače, posle odbacivanja optužnice, na slobodi su Goran Klještan, Aleksandar Perišić, Milan Gudović, Dragan Đurđević, Nemanja Odalović i Nemanja Bogdanović koji su pripadnici navijačkih podgrupa Partizana – "Šedous” (Shadows) i "Brejn demidž” (Brain damage).

Tužilaštvo je već tražilo zabranu za obe ove podgrupe, a u Ustavnom sudu je još zahtev za zabranu 14 navijačkih grupa koji je u oktobru prošle godine podneo tadašnji tužilac Slobodan Radovanović.

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić kaže da se na ovom predmetu intenzivno radi.

"Ja se nadam da će sudija izvestilac u dogledno vreme obavestiti sud dokle se stiglo jer se radi o velikom broju grupa, 14 grupa je traženo da se zabrane od Ustavnog suda. Neke su registrovane, neke nisu, neke su delovi udruženja koja su registrovana, neke ne možemo da identifikujemo ko su”, objašnjava ona.

Novinarka nedeljnika "Vreme” Tatjana Tagirov kaže da je sada jasno da su pala u vodu obećanja da će novinari biti sigurni.

"Zašto MUP drži sigurnom Brankicu Stanković, optužnica se odbacuje, a Ministarstvo pravde povlači inicijativu, preti se sudijama i sankcijama. Mislim da smo otišli daleko od nezavisnosti sudstva i što su nam obećavali da novinari mogu biti sigurni. Nismo se makli od slučaja Ćuruvija”, ocenjuje ona.

Na odbacivanje optužnice oštro je reagovao i Beogradski centar za ljudska prava u kojem kažu da je porazno to što je ovo jedna od prvih odluka posle reforme sudstva u Srbiji kojom "sud prećutno odobrava ubistva novinara".

Saopštenjem se oglasio i ANEM koji je protestovao zbog ugrožavanja bezbednosti Brankice Stanković, ali i Vukašina Obradovića, koji strahuje za svoju i sigurnost svoje porodice posle serije tužbi i prijava koje je, zbog tekstova objavljenih u "Vranjskim novinama”, protiv njega podneo Goran Tasić zvani Gokče.

Banalizovanje pretnji kojima su novinari izloženi kao posledicu ima ugrožavanje bezbednosti najhrabrijih unutar novinarske profesije, ali "i jasnu poruku medijima da postoje teme o kojima je bolje ćutati", kažu u ANEM-u.

Nezadovoljstvo odlukom suda izrazio je i SEEMO, dok je OEBS pozdravio, kako se navodi, odlučnost srpskih vlasti da nađu osnovu za nastavak sudskog procesa i detaljno istraže pretnje smrću novinarki TV B92.

O odbacivanju optužnice protiv navijača koji su pretili Brankici Stanković možete čitati i na Blogu B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.