Izvor: Politika, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregrejana atmosfera na bečkim pregovorima

Kako "Politika" saznaje, na samom početku prekjučerašnjih direktnih razgovora u Beču ruski predstavnik u posredničkoj "trojci" Aleksandar Bocan-Harčenko je izneo stav da "trojka" od srpske strane očekuje konkretan predlog rešenja budućeg statusa Kosova i Metohije, posle čega je usledilo obrazloženje predsednika i premijera Srbije i poređenje sa postojećim primerom Hongkonga, koji bi mogao da bude model za uređenje statusa srpske pokrajine. Nemački diplomata Volfgang Išinger i američki >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstavnik Frenk Vizner pokazali su iznenađenost ovakvim tokom razgovora, jer je srpski predlog u neku ruku sasvim onemogućio planirane razgovore o konfederaciji Srbije i Kosova.

Taj predlog Beograd je bez razmišljanja odbio, a, s druge strane, kosovski Albanci su na pregovorima odbijali bilo koje drugo rešenje osim nezavisnosti, insistirajući da se razgovara samo o poststatusnim odnosima dve nezavisne države.

Kako saznaje "Politika", Išinger i Vizner nisu reagovali na veoma oštro Čekuovo izlaganje o neumitnosti dobijanja nezavisnosti za Kosovo. Međutim, ruski predstavnik na to je odgovorio da je to što je čuo od kosovskih Albanaca van onoga o čemu treba da razgovaraju. Harčenko je rekao da su takve diskusije gubljenje vremena i da je on od svoje vlade dobio instrukcije da se na direktnim razgovorima razgovara o statusu.

U napetoj atmosferi, koja je osim pretrpane i zagušljive sale za pregovore, odisala i nervozom i latentnim sukobom, američki posrednik Vizner je zaključio da pregovori ne idu dobro, da nema napretka i da se čak dovodi u pitanje mirno rešavanje problema.

Po završetku direktnih razgovora, dok su novinari čekali u sali za konferencije, "trojci" je trebalo više od sat vremena da se usaglasi oko saopštenja.

U kratkom saopštenju, koje je Išinger pročitao (uz odlučno odbijanje da odgovara o detaljima pregovora), saopšteno da se pregovori nastavljaju na postavkama Rezolucije UN 1244 (koja se poziva na teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i principe Kontakt grupe). Ova formulacija do sada se mogla čuti samo usmeno od članova posredničke "trojke", ali nikada do sada se nije našla u saopštenju "trojke".

Ovakvo zaoštravanje odnosa diplomate u Beču tumače na dva načina. Prvi je da će on izazvati snažna pomeranja i rezultirati probojem koji bi podrazumevao produženje pregovaračkog procesa i posle 10. decembra. Drugi je da će SAD i Velika Britanija, kao i nekoliko zemalja koje su se već izjasnile o tome, podržati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i njegovo priznavanje.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.