Izvor: B92, 26.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori u Kragujevcu i Nišu

Niš -- I dok su socijalisti u Beogradu blizu konačnog dogovora sa radikalima i socijalistima, u Kragujevcu i Nišu pregovaraju sa koalicijama okupljenim oko DS-a.

Predsednik niškog DS-a Miloš Simonović rekao je da bi dogovor DS-a sa SPS-om o vlasti u tom gradu mogao biti postignut do kraja sedmice. "Nastavićemo razgovore. Poslednjih dana morali smo da se bavimo rokovima za izbor odbornika, ali nastavljamo razgovore na najvišem gradskom nivou i do kraja sedmice mogli bismo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da imamo konkretan dogovor", rekao je Simonović.

On je kazao da još uvek nije bilo razgovora o konkretnim imenima za funkcionere lokalne vlasti.

Niški odbor Socijalističke partije Srbije ranije je najavio da je kandidat te partije za gradonačelnika Niša Mile Ilić, koji je bio predsednik gradskog odbora socijalista u vreme Slobodana Miloševića do 1996. godine i velikih uličnih protesta nakon lokalnih izbora.

"Ni jedno ime za gradske funkcije nije bilo uslov za razgovore. O tome još uvek nismo pričali", rekao je Simonović.

Predstavnici Demokratske stranke i SPS-a otpočeli su razgovore o lokalnoj vlasti sedam dana posle izbora, što je bio prvi zvaničan susret predstavnika dveju partija posle 12 godina.

Tada je ocenjeno da je "postignut visok nivo saglasnosti o budućoj lokalnoj vlasti".

Na lokalnim izborima 11. maja od 61 odborničkog mesta u Skupštini Niša, po 18 su osvojile liste DS-a i Srpske radikalne stranke, po sedam G17 plus i liste okupljene oko SPS-a i Demokratske stranke Srbije i četiri Liberalno-demokratska partija.

Počeli pregovori u Kragujevcu

Predstavnici koalicije "Svi zajedno za Kragujevac - G17 plus i Veroljub Stevanović" razgovarali su danas sa Socijalističkom partijom Srbije i listom "Za evropsku Srbiju" o formiranju gradske vlasti.

Koalicija koju predvodi gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, je saopštila da su razgovarali i o realizaciji programa razvoja Kragujevca.

"Primer za celu Srbiju"

Koalicija "G17 plus - Zajedno za Kragujevac" saopštila je danas da Kragujevac i Šumadija treba da posluže kao primer celoj Srbiji, da je moguće formirati lokalnu vlast i voditi lokalnu samoupravu na osnovu bliskosti programskih načela.

U saopštenju posle pregovora delegacija "G 17 plus Zajedno za Kragujevac" i Liste "Za evropsku Srbiju" o formiranju lokalne uprave istaknuto je da Kragujevac "ispunjava sve uslove da dobije najstabilniju vlast kao garant evropskog razvoja grada".

Kako se navodi u saopštenju, delegacija SPS-a je dala primat Programu Veroljuba Stevanovića, naglašavajući potrebu da u njegovom sprovođenju posebnu pažnju treba dati jačanju socijalne pravde i razvoju primarne zdravstvene zaštite.

Na sastanku sa listom "Za evropsku Srbiju", kako se navodi, postignut je visok stepen saglasnosti oko programskih pitanja iz Programa daljeg razvoja Kragujevca, obzirom na srodnost programa dva bloka.

Kako se dodaje, Kragujevac ispunjava sve uslove da dobije najstabilniju lokalnu vlast kao garanciju evropskog razvoja grada.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Kragujevca najavljenoj za sutra, lokalnu vlast bi trebalo da formiraju koalicija "Svi zajedno za Kragujevac", DS i SPS.

Predsednik Gradskog odbora DS-a Dragan Planić rekao je ranije danas agenciji Beta da će te tri liste imati više od 60 mandata u Skupštini sa 87 odborničkih mesta.

Na lokalnim izborima najveći broj mandata osvojila je koalicija "Svi zajedno za Kragujevac" koja će imati 43 odbornika, zatim Srpska radikalna stranka 18, a DS 14.

SPS će imati osam, a koalicija Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija šest mandata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Nišu moguć dogovor DS i SPS

Izvor: Glas javnosti, 27.Maj.2008, 09:37

NIŠ- Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu Miloš Simonović rekao je juče Beti da bi se konkretan dogovor DS sa Socijalističkom partijom Srbije o lokalnoj vlasti u tom gradu mogao postići do kraja sedmice...- Nastavićemo razgovore. Poslednjih dana morali smo da se bavimo rokovima...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.