Izvor: B92, 03.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori sa KPS i UNMIK-om

Beograd, Priština, Gračanica -- Pripadnici KPS srpske nacionalnosti iz Štrpca nastaviće pregovore sa KPS i UNMIK-om o tome da li će ostati pod komadom KPS.

Srpski policajci iz Štrpca jedini su na celom Kosovu koji su nastavili redovne aktivnosti i nisu napustili Kosovsku policijsku službu. Komandir te stanice Dragan Ivanović rekao je, međutim, da svih 40 srpskih policijaca želi da nastavi da radi pod komandom UNMIK policije, ali i da ne žele da vrate oružje i drugu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opremu KPS.

"Nećemo da vratimo oružje jer bi u tom slučaju Srbi u Sirinićkoj i Sredačkoj župi ostati nezaštićeni", rekao je Ivanović.

I u Goraždevcu Srbi napustili KPS

Policajci Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti iz podstanice KPS policije u Goraždevcu danas su napustili službu kosovske policije, javlja radio Goraždevac.

Kako je izjavio jedan od policajaca, na takav korak su se odlučili posle zajedničkog sastanaka, kako bi se pridružili svojim kolegama iz ostalih delova Kosova.

U Goraždevcu je zaposleno sedam policajaca srpske nacionalnosti.

Policajci srpske nacionalnosti iz Kosovskog pomoravlja i centralnog dela Kosova suspendovani su nakon neuspešnih pregovora jer se u predviđenom roku nisu vratili na svoja radna mesta.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani tvrdi da danas nema novog sastanka sa srpskim policajcima iz Štrpca.

"Razgovarali smo u subotu i bili smo zadovoljni dogovorom", rekao je Eljšani za B92.

Specijalni predstavnik Evropske unije za Kosovo Piter Fejt rekao je mitrovičkom radiju "Kontakt plus" da se nada da će se Srbi vratiti u Kosovsku policijsku službu.

Ukoliko se srpski policajci ne vrate na posao, upražnjena mesta popuniće međunarodni policajci, rekao je Fejt.

Piter Fejt biće gost večerašnjeg Poligrafa na TV B92 u 19.00 sati, odmah posle Vesti.

"Zamenjeni suspendovani policajci"

Suspendovani policajci srpske nacionalnosti u Kosovskoj policijskoj službi zamenjeni su policajcima drugih nacionalnosti iz istog regiona, objavio je danas prištinski dnevnik "Koha ditore".

List navodi da nakon toga nema vakuuma u obavljanju poslova policije, u sredinama gde su KPS napustili policajci Srbi.

KPS je u petak i subotu suspendovao oko 260 Srba pripadnika policije koji nisu prihvatili da ostanu pod komandom KPS, već su tražili da budu direktno pod UNMIK policijom.

Najviše suspendovanih policajaca je iz regiona Gnjilana - 160, od kojih su 43 pripadnici granične policije.

Suspenzija važi do danas i ako se policajci ne vrate na svoja mesta o njihovoj daljoj sudbini će odlučiti Policijski inspektorat pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova.

Inspektorat treba da u roku od 60 dana odluči o svim slučajevima.

Dnevnik piše da će to telo sačekati poslednji dan roka predviđenog za odluku, ostavljajući tako mogućnost Srbima da promene mišljenje.

Bivši visoki zvanicnik KPS-a i stručnjak za bezbednosna pitanja, Nuredin Ibiši, rekao je da je odluka o suspenziji preuranjena i da je trebalo obezbediti da pripadnici policije iz redova srpske zajednice ostanu pod dvostrukom komandom, odnosno da istovremeno primaju komande iz KPS, ali i iz UNMIK policije.

Dnevnik prenosi i izjavu potpredsednice Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rade Trajković da je odluka da Srbi bojkotuju KPS pogrešna i za tu odluku direktno optužila premijera Srbije Vojislava Koštunicu i ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića.

Gračanica: Protest suspendovanih iz KPS-a

Oko 150 suspendovanih pripadnika Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti, zajedno sa više stotina građana, protestovalo je danas u centru Gračanice, zahtevajući da srpski policajci budu vraćeni na stvoja radna mesta.

Kako je saopšteno na protestu, na zahtev građana, zbog ugrožene bezbednosti srpske i nealbanske zajednice, u Gračanici je formiran krizni šta koji je zatražio od šefa UNMIK-a, komesara UN policije i komande KFOR-a hitan sastanak, kako bi se prevazišao sadašnji problem.

Na skupu je zatraženo da srpski policajci nastave da rade pod kontrolom međunarodne policije i da šef UNMIK-a Joahim Riker, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN-a, naloži komesaru UN policije da hitno u srpske sredine uputi dovoljan broj međunarodnih policajaca.

Kako je zahtevano, ti pripadnici UN policije bi, zajedno sa srpskim policajcima iz KPS-a, trebalo da obezbede punu ličnu i imovinsku bezbednost svim Srbima i nealbancima na centralnom delu Kosova.

Predstavnici kriznog štaba najavili su da će građani svakog dana mirno protestovati u centru Gračanice i na taj način podržati zahteve srpskih policajaca.

Pred početak protesta, koji je protekao mirno, iz Prištine je u policijsku stanicu u Gračanici stiglo 50-ak pripadnika specijalne jedinice KPS-a u punoj opremi sa pancirinim prslucima i štitovima.

Od petka, kada su srpski policajci iz stanice u Gračanici suspendovani, u toj stanici rade samo policajci albanske nacionalnosti, kojima pomažu pripadnici specijalne jedince KPS-a i

UNMIK policije.

Srpski policajci su danas u Gračanici protestovali u civilu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.