Pregovori s PR očekivano teški

Izvor: B92, 21.Mar.2013, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pregovori s PR očekivano teški"

Beograd -- Pregovori Beograda i Prištine očekivano su teški, jer sada "ulaze u završnu fazu", ali i zbog unutrašnjepolitičkih potreba obe strane, kaže Ognjen Pribićević.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj je rekao da, s jedne strane, napretka ipak ima, o čemu svedoči i zajednička konferencija za novinare posle jučerašnjeg celodnevnog sastanka.

"S druge strane, očekuju nas teški pregovori koji se pre svega tiču bezbednosnih struktura i pravosuđa i ta pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se neće lako rešiti", rekao je on.

Pribićević je ocenio da dijalog donekle određuju unutrašnjepolitičke potrebe i u Prištini i u Beogradu.

"Tako su i izjave naših političara poslednjih nekoliko nedelja više u funkciji unutrašnje politike, nego što realno odražavaju ono što se dešava u Briselu", naveo je bivši ambasador.

Po njegovim rečima, napredak u dijalogu postoji, ali pri tom treba imati na umu da se u Beogradu neprestano pominju vanredni izbori.

"Jako je teško spekulisati da li će pregovori uspeti, ali bi eventualni neuspeh, odnosno nedobijanje datuma pregovora sa EU (za Srbiju) na duži vremenski period, ako ne zamrznuo, onda sigurno usporio dijalog", rekao je on.

Prema njegovim rečima, teško je očekivati da bi neki političar, ako Srbija ne dobije datum pregovora, bio spreman da se bavi tim pitanjem.

"Dobijanje datuma za pregovore sa EU izuzetno je važno za unutrašnje reforme u Srbiji, koje teško mogu da se realizuju bez EU", rekao je Pribićević.

Posle jučerašnjih maratonskih razgovora u Briselu, svi učesnici sastanka naveli su da je postignut napredak i da se nadaju konačnom dogovoru u aprilu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pregovori očekivano teški

Izvor: RTV Pink, 21.Mar.2013

. . . Pregovori Beograda i Prištine očekivano su teški jer sada "ulaze u završnu fazu", ali i zbog unutrašnjepolitičkih potreba obe strane, kaže Ognjen Pribićević. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.