Izvor: B92, 28.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori pre početka pregovora

Beograd, Podgorica, Priština -- Iako se još ne zna ni kada će pregovori o statusu Kosova početi, pojavljuju se informacije kako bi trebalo da izgledaju pregovori

Prema nezvaničnim informacijama, međunarodna zajednica je utvrdila principe u pregovorima, ali još nije precizirala smernice razgovora. Pravila su da nijedna od strana nema pravo veta, da strana ne može izaći iz pregovora i, u skladu sa tim, ukoliko jedna od strana u pregovorima ne potpiše neki od dokumenata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzima se kao da se sa ponuđenim rešenjem složila.

Osim toga, kako B92 saznaje, Marti Ahtisari, koji bi trebalo da bude pregovarač UN oko statusa Kosova, traži da jasno zna svoju poziciju u pregovorima. Osim toga, Ahtisari je izrazio rezervu prema ideji da ima tri zamenika, jer želi pomoćnike, koji bi praktično imali niži nivo u odlučivanju. Odmah po održanom sastanku Kontakt grupe i imenovanju Ahtisarija, počeće prvi deo pregovora, takozvana šatl diplomatija. To će zapravo biti sastanci koje ce Ahtisari imati sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Da se ne ponovi Rambuje

Dok predstavnici vlasti smatraju da treba sačekati da pregovori počnu analitičari kažu da ta pravila potvrđuju da međunarodna zejednica ne želi da se ponovi Rambuje.

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković kaže da ipak treba sačekati da pregovori počnu. Drašković smatra i da bi na čelu tima koji će pregovarati o budućem statusu Kosova i Metohije trebalo da bude predsednik Srbije: "Šta bi drugo radio predsednik Srbije, nego u pregovorima o statusu jednog dela državne teritorije zastupao državu Srbiju. Govorim o onome ko bi trebao da vodi tim. Ili predsednik Vlade. Razlika je u tome što predsednik Vlade predstavlja parlamentarnu koalicionu većinu, a predsednik Srbije sve građane."

Milorad Todorović iz Koordinacinog Centra za Kosovo i Metohiju ocenio je da je neuobičajeno da se pred početak važnih razgovora iznose principi na osnovu kojih će se razgovarati: "Čak i kad bi to bili principi koje bi bili proklamovani, bilo bi to pre svega kršenje ravnopravnosti strana u pregovorima i pre svega kršenje starijih zakona, pravila međunarodnog prava. Cela situacija oko pregovora o budućem statusu Kosova je sasvim nerealna. Dakle, moguće je očekivati tako nešto, ali tvrdim da bi to bilo van svih pravila ponašanja."

Vojin Dimitrijević iz Beogradskog centra za ljudska prava za B92 navodi da je reč o strogim pravilima, ali i da ona važe za sve strane. Dimitrijević kaže i da posebnu pažnju treba posvetiti ulozi Marti Ahtisarija, koji traži da ima pomoćnike, a ne zamenike, koji bi imali niži nivo u odlučivanju: "Verovatno niko ne želi da se ponovi Rambuje, da se onda pregovara, pregovara, pa da se onda kaže puj pike ne važi. Ahtisari će biti u sličnoj ulozi kao kad je posetio Miloševića pre predaje u Kumanovu. I onda će on moći da dođe i kaže to je uzmi ili ostavi, ako nećeš onda ćeš snositi posledice, a ond aona strana koja izgleda kooperativnija ta će i bolje da prođe."

Inače, prema nezvaničnim saznanjima, moguće je da će za nekoliko dana biti odložena sednica Kontakt grupe zakazana za 2. novembar, a time i proglašenje Martija Ahtisarija za glavnog medijatora u pregovorima. Na toj sednici sve članice Kontakt grupe, koja je zapravo operativno telo medunarodne zajednice, izneće svoje viđenje smernica u pregovorima oko statusa Kosova. Odmah po održanom sastanku Kontakt grupe i imenovanju Ahtisarija počeće prvi deo pregovora, takozvana šatl diplomatija. To će zapravo biti sastanci koje ce Ahtisari imati sa predstavnicima Beograda i Prištine.

"Samo bez destabilizacije"

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da rešenje pitanja Kosova ne sme da destabilizuje nijednu od nacija koje žive na Kosovu i u regionu.

Tadić je, na otvaranju međunarodnog simpozijuma pod nazivom "Međunacionalno i međuversko pomirenje na zapadnom Balkanu", rekao da su nasilje i pretnja nasiljem jedina opstajuća karakteristika društva na Kosovu. "Lanac nasilja mora biti prekinut u ime budućnosti. Istorijsko pomirenje Francuske i Nemačke (posle Drugog svetskog rata) mora se desiti i na Balkanu kako bi se obezbedila ekonomska, tehnološka i vrednosna budućnost zemalja regiona", ocenio je Tadić.

"U timu nema mesta za SPO"

Raseljeni sa Kosova kažu da u pregovaračkom timu za Kosovo nema mesta za Srpski pokret obnove. Koordinator Saveza udruženja raseljenih sa Kosova u Crnoj Gori Milenko Jovanović ocenjuje da predstavnici tog udruženja moraju biti uključeni u rad delegacije koja će voditi pregovore o Kosovu i da u tom timu ne bi trebalo da ima mesta za Srpski pokret obnove jer je to krajnje nacionalistička stranka.

"Pregovarački tim Srbije treba da bude jedinstven, a u njemu mora biti jedno mesto za predstavnika Saveza raseljeničkih udruženja u Crnoj Gori. U Crnoj Gori ima oko 20.000 raseljenih osoba sa Kosova. Nas je do sada zvanična Srbija dezavuisala, a ako naš predstavnik uđe u pregovarački tim, to će biti prilika za Srbiju da se rehabilituje za višegodišnje neprihvatljivo ponašanje prema nama", rekao je Jovanović.

Šef diplomatije SCG i lider SPO-a Vuk Drašković izjavio je nedavno da postoje neke ličnosti koje nisu dobrodošle u tim. "Moj stav je da bi učešće onih koji su i skrivili najveći državni i nacionalni slom od 1990. do 2000. značilo zabadanje prsta u naše oko, ali i rušenje naše pregovaračke pozicije", rekao je Drašković.

Druga strana

Članovi pregovaračke grupe kosovskih institucija i partija Albanaca zaključili su da odluku o političkom statusu Kosova treba da donese Skupština Kosova.

Na drugoj sednici grupe, održanoj u Prištini, raspravljalo se o tehničkim pitanjima priprema za pregovore o političkom statusu Kosova i odlučeno je da uskoro bude utvrđen sastav radnih grupa. Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je ocenio uspešnim i plodonosnim današnji sastanak i obećao da će vrlo brzo biti održan sledeći sastanak pregovaračke grupe, na kojem će se usvojiti neki od dokumenata potrebnih za pregovore.

Predsednik najveće opozicione partije Hašim Tači je ocenio da je neophodno da se Skupštini Kosova prenesu ovlašćenja oko političkog statusa. "Potvrdio sam još jednom potrebu ponovnog potvrđivanja političke volje naroda Kosova putem rezolucije o nezavisnoj i suverenoj državi, koju će doneti Skupština Kosova", rekao je Tači.

I predsednik partije "Ora" Veton Suroi je podržao predlog da se na Skupštini Kosova donese platforma kosovske pregovaračke grupe za razgovore o statusu.

Predsednik parlamenta Nedžat Daci je ocenio da radne grupe treba da budu institucionalna okosnica i da u njima treba da budu predstavnici institucija, pozicije i opozicije i međunarodni stručnjaci.

Današnji sastanak pregovaračke grupe Prištine je prvi nakon odluke Saveta bezbednosti UN od 24. oktobra da započne proces utvrđivanja političkog statusa Kosova.

Dobrica Ćosić: Podela

Bivši predsednik SR Jugoslavije i književnik Dobrica Ćosić ocenio je da bi na Kosovu trebalo da dodje do "pravedne podele, bez težnje ka čistim etničkim teritorijama".

Ćosić je novinarima u Skupštini grada, gde se održava medjunarodni seminar Evropskog centra za mir i razvoj, rekao da "ne isključuje ni u medjunarodnim pregovorima takvu mogućnost".

"Državni vrh, razume se, ima svoje motive. Koliko vidim, on nije saglasan sa mojim shvatanjem. Ja to razumem i mislim da je odgovornost na njima, a naše je gradjansko pravo da kazujemo svoje mišljenje i dobro bi bilo da što više naših savremenika kaže svoj stav, ali sa težnjom da se ta drama reši mirnim i ljudskim pravednim načinom", rekao je Ćosić.

Ćosić je ocenio i da još nije prevagnuo realizam u pristupu kosovskom pitanju, te da još vladaju predubedjenja i nespremnost da se vidi realnost.

Bataković: Srbija mora biti spremna i na teške ustupke

Savetnik predsednika Srbije za Kosovo Dušan Bataković izjavio je da u pregovorima o statusu Kosova, Srbija "mora biti spremna i na teške ustupke ako je to u njenom dugoročnom državnom i nacionalnom interesu".

Bataković je, na tribini "Kosovo pred definisanjem budućeg statusa", istakao da javnost nije pripremljena "za tu vrstu teških odluka koje će neminovno uslediti, te da je jedino gore od toga vraćanje na Miloševićevu strategiju".

"Situacija u kojoj se nalazimo je veoma nepovoljna. Pomeranje u našu korist za sada neralno, moguće je jedino ako bude vodjena adekvatna politika i ako se afirmišu interesi Srbije", rekao je on.

Niko ne može da preuzme odgovornost i da pristane na promenu statusa Kosova, a da nema široku podršku skupštine i gradjana, rekao je Bataković i dodao da je to isuviše složeno pitanje da bi se rešavalo iza zatvorenih vrata.

Bataković je istako da je Srbiji nije u interesu da se pitanje o statusu Kosova "oteže do u beskraj" jer se broj Srba na Kosovu smanjuje. On je ponovio da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva, te da je i medjunarodnoj zajednici jasno da nema održivog rešenja ako nema saglasnosti sa Beogradom.

Srbija će insistirati da se sačuvaju odredjene ustavne veze Kosova sa Srbijom i da se srpskim enklavama omoguće čvršće veza sa Beogradom, da Kosovo bude demilitarizovano i da se insistira na ispunjenju standarda, rekao je Bataković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.