Izvor: B92, 28.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o Kosovu i izbori

Beograd -- Od rešavanja statusa Kosova direktno zavisi i održavanje izbora u Srbiji, a to je i deo koalicionog sporazuma vladajućih stranaka.

Stranke vladajuće koalicije dogovorile su se ranije da će o terminu održavanja predsedničkih izbora odlučivati posle 10. decembra, kada se vidi da li je ugrožen teritorijalni integritet i suverenitet zemlje. Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić kaže da svaki negativni rasplet o Kosovu može da utiče na raspisivanje izbora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Upitan da li bi bio spreman da raspiše lokalne i predsedničke izbore i u slučaju da parlament ne usvoji sve potrebne zakone, Dulić je rekao da su rokovi definisani Ustavnim zakonom jasni i striktni, kao i da je veoma važno pitanje procene dešavanja na Kosovu.

"Ukoliko se ispostavi da iz bilo kog razloga, nadam se da do toga neće doći, neko uđe u proces opstrukcije koji bi skupštinu zakočio da ne može da usvoji sve zakone, izbori će biti raspisani bez tih zakona i održani po zakonima koji sada postoje", rekao je Dulić.

Poslanici opozicije – Srpske radikalne stranke, LDP-a i SPS-a, zatražili su sa govornice Skupštine Srbije da se održi sednica parlamenta posvećena Kosovu, na kojoj bi državni tim podneo izveštaj o toku pregovora.

Traži se sednica o Kosovu

Nakon toga predsednik parlamenta Oliver Dulić najavio je da će zakazati posebnu sednicu o Kosovu, na kojoj bi parlament mogao da se izjasni o daljim koracima, ali nije naveo za kada će ona biti zakazana.

Šef poslaničke grupe radikala u Skupštini Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će tražiti sazivanje sednice parlamenta o Kosovu, bez obzira što su na dnevnom redu zakoni, čije je donošenje neophodno za raspisivanje predsedničkih i lokalnih izbora.

"Mi ćemo učestvovati u radu parlamenta dok ta dva zakona (o predsedniku i izboru predsednika) ne budu usvojena većinom, koja će verovatno da se stvori, a zaista insistiramo da zatim počne sednica sa raspravom o Kosovu i Metohiji i da se ne završava dok konačno mi ne saznamo šta je uradio pregovarački tim i šta to trenutno radi Vlada", kaže on.

Stranke vladajuće koalicije ranije su se dogovorile da će o terminu održavanja izbora odlučivati kada se proceni da li je ugrožen teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

Šef poslaničke grupe DSS-a u parlamentu, Miloš Aligrudić, kaže da još ne može da proceni da li je do toga i došlo.

"Pazite, ne mogu da se automatski prema tome opredelim zato što mogu da vam kažem, kao što sam ranije definisao, da treba nekoliko uslova kumulativno da se dogodi da bi procenili da je započelo ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta", kaže on.

"Do kog stepena, na koji način, tu opet postoje određene gradacije. Znači, od njih zavisi kako ćemo se prema tome postaviti. To je jedan niz pitanja, na koja je nemoguće dati odgovor u ovom trenutku, pogotovo što moramo sačekati da vidimo koji je stav, znači odgovor nadležnih, relevantnih međunarodnih institucija", kaže on.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Marković, međutim, kaže za B92 da je veoma bitno ko će odlučivati o tome da li je celovitost Srbije ugrožena.

"To je jedna vrlo široka klauzula, koja nekima možda može dati za pravo da kažu da je teritorijalni suverenitet zapravo ugrožen od 1999. godine", kaže Markovićeva.

"Ono što je jako važno je da to ne bude procena, da li je teritorijalni suverenitet ugrožen pojedinačnih političkih stranaka i tela, nego da to bude procena Skupštine, koja ukoliko oceni da je tako, onda će dve trećine poslanika morati o tome da se izjasne i eventualno se ide na promenu Ustavnog zakona zbog vanrednih okolnosti u državi", kaže ona.

"To neće biti predmet političkih procena, nego će biti predmet analize i predmet nečega o čemu će morati da se izjasni dve trećine poslanika, a samim tim i građana zemlje koji iza njih stoje", kaže ona.

Dulić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da još ne zna precizan datum te sednice, ali da će to biti poznato posle sastanka sa premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem.

"Vreme je da se taj izveštaj podnese. Svaki poslanik i građanin hoće da zna šta se dešavalo do sada i šta je perspektiva daljih pregovora o statusu Kosova", rekao je Dulić.

"Ukoliko ne bude opstrukcije, ukoliko ne bude nepredvidivih i loših situacija vezanih za Kosovo, mislim da bi skupština mogla da izglasa sve zakone definisane Ustavnim zakonom i da izbori mogu da se raspišu", naveo je Dulić.

Zakoni čije usvajanje je neophodno za održavanje izbora, na dnevnom su redu Skupštine Srbije, a Jelena Marković kaže da DS očekuje da će oni do kraja decembra biti i usvojeni. Ona je dodala i da će predsednički izbori najverovatnije biti održani u januaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.