Pregovora će biti, ali ne o statusu

Izvor: Blic, 23.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovora će biti, ali ne o statusu

Beograd i Priština moraće da sednu za pregovarački sto, bez obzira na to kakvo će mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova imati Međunarodni sud pravde, ako inicijativa Srbije dobije podršku većine zemalja u Generalnoj skupštini UN. Sagovornici „Blica" kažu da je teško proceniti da li će ti pregovori biti statusni ili ne, ali se slažu se da je izvesnije da će se pred pregovaračima, na početku naći pitanja koja se tiču svakodnevnog života na Kosovu, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se u javnosti nazivaju tehničkim.



Jedan od spoljnopolitičkih ciljeva inicijative Srbije pred UN jeste i da ponovo pokrene pregovarački proces. Kako je to nedavno u intervjuu „Blicu" objasnio predsednik Srbije Boris Tadić, na pitanje o ciljevima inicijative: „Kao što Srbija nije mogla da zaustavi proces nelegalnog proglašenja nezavisnosti i priznavanja, tako ni Kosovo ne može da obezbedi stvarni status nezavisne države. Jedino održivo rešenje moguće je naći u kompromisu kroz proces novih pregovora."

Međutim, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose podseća da, mišljenje suda dolazi pred Savet bezbednosti UN, i da to telo potom odlučuje kako postupiti.

- Ukoliko se u mišljenju suda nađe osnov za novo pokretanje pregovora, tu odluku donosi Savet bezbednosti. Ali, ja verujem da će mišljenje suda biti takvo da će delimično uvažiti stav Srbije, a istovremeno „pokriti" Zapad i zemlje koje su priznale Kosovo - kaže Janjić.

To znači, zaključuje Janjić, da bi naredni pregovori bili poststatusni, koje podržava i međunarodna zajednica, gde bi se govorilo o brojnim nerešenim tehničkim pitanjima.

I bivši šef diplomatije SCG Goran Svilanović ocenjuje da postoji čitav niz pitanja koja moraju da se reše - poput energetike, diploma fakulteta sa Kosova, putnih isprava...

- Jedan od ishoda inicijative svakako će biti dijalog. Naši zvaničnici govore da žele da dođu u povoljniju spoljnopolitičku situaciju kako bi se otvorio novi dijalog, ali tu staju, ne ulaze u priču o karakteru dijaloga. Zato nisam siguran da li će to biti statusni pregovori, ali razgovor je neophodan iako se sad, ili u dogledno vreme, Beograd i Priština oko statusa neće složiti - zaključuje Svilanović.

Nijedna od zemalja bivše Jugoslavije nije se još eksplicitno izjasnila kakav će stav zauzeti na Generalnoj skupštini UN povodom inicijative Beograda da Međunarodni sud pravde oceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. Makedonski premijer Nikola Gruevski nije želeo da precizira kakav će biti stav Skoplja tim povodom, rekavši samo da makedonska vlada „za sada nema ništa novo da saopšti o priznavanju Kosova". U makedonskoj javnosti prošle nedelje špekulisalo se da će Skoplje uskoro priznati Kosovo i da zbog toga šef diplomatije Antonio Milošoski ne putuje u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN. „Saglasno državnim interesima u komunikaciji sa partnerima u NATO i EU" postupiće Crna Gora. Predsedništvo BiH nije usvojilo platformu za učešće delegacije BiH na zasedanju Generalne skupštine UN jer nije imalo jedinstven stav o tome da se na dnevni red zasedanja Skupštine uvrsti zahtev Srbije o Kosovu. Predsedavajući Predsedništva Haris Silajdžić održaće govor koji ne predstavlja stav Predsedništva BiH.

Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je da će u raspravi o inicijativi Srbije Hrvatska slediti politiku EU i NATO, a Slovenija koja je priznala nezavisnost Kosova, još se nije izjasnila da li će podržati stav Srbije.

Haradinaj: Srbija može da proba da ospori nezavisnost

Srbija ima apsolutno pravo da ospori nezavisnost Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, ocenjuje Ramuš Haradinaj. Bivši kosovski premijer i komandant OVK u autorskom tekstu koji objavljuje „Vašington post", međutim, ističe da ne postoji ni najmanja mogućnost da se nezavisnost Kosova poništi ili da je se Kosovo odrekne. „Nema nikakve sumnje da odredbe Povelje UN daju Srbiji apsolutno pravo da iskoristi mogućnost da ospori nezavisnost Kosova pred Međunarodnim sudom pravde; temeljni princip zakona i reda je da građani - i države - imaju mogućnost da se obrate sudu", naveo je Haradinaj.

Glasanje za dve nedelje

Generalna skupština UN trebalo bi posle 6. oktobra da se izjasni o predlogu rezolucije Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali tačan datum još nije poznat. Izvesno je, međutim, da se to neće dogoditi tokom generalne debate od 23. septembra do 1. oktobra, u kojoj učestvuju najviši predstavnici država članica, među kojima i predsednik Srbije Boris Tadić, prenosi Tanjug. Delegacija Srbije se nada da će se o srpskom predlogu raspravljati što pre.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.