Izvor: Blic, 10.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovarati, ali ne sa Haradinajem

Pregovarati, ali ne sa Haradinajem

Pregovori sa Albancima su neizbežni i ne treba se distancirati od pregovora jer to samo ubrzava proces rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije i Srbiju ostavlja bez mogućnosti da uopšte utiče na krajni ishod tih pregovora, tvrde sagovornici 'Blica'.

Slobodan Samardžić, savetnik predsednika Vlade Srbije, ranije je izjavio da je kabinet Vojislava Koštunice odlučio da se povuče iz bečkih pregovora zbog izbora Ramuša Haradinaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za premijera Kosova. Predsednik Srbije je, međutim, ocenio da je i za njega Haradinaj neprihvatljiv kao sagovornik, ali ne i privremene institucije Kosova jer bi povlačenje iz pregovora bilo protiv srpskih interesa.

- Predsednik Srbije je uveren da se sa Haradinajem neće pregovarati sve dok se ne utvrdi da li je kriv za ono za šta ga sumnjiče. Kada je reč o nastavku bečkog dijaloga imamo istu sitauciju kao sa izlaskom na izbore. Neučestvovanjem dovodimo u pitanje dalju decentralizaciju KiM, bezbednost Srba i razgovore o konačnom statusu. Moram da naglasim da ukoliko budemo učestvovali ne postoji garancija da ćemo nešto dobiti. Ali zato možemo da se borimo - stav je Tadićevog savetnika za Kosovo i Metohiju Branka Radujka, koji tvrdi da ni stav premijera Vojislava Koštunice nije bitno drugačiji.

Dilema pregovarati ili ne za savetnika potpredsednika Miroljuba Labusa Čedomira Antića je besmislena. On za 'Blic' tvrdi da srpski zvaničnici moraju da se ujedine u stavu kakav god on bio.

- U ovom trenutku nam ne odgovaraju direktni pregovori sa Albancima, ali bi zato trebalo ići na ideju o međunarodnoj konferenciji, gde bismo razgovarali sa Albancima uz prisustvo međunarodne zajednice. Izabravši Haradinaja za premijera, Albanci su poručili da žele rešenje konačnog statusa što pre. Moramo da idemo u pregovore, ali ne sa Haradinajem, to bi nas predstavilo kao neozbiljnu državu - procenjuje Antić.

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković tvrdi da ne postoji način da predstavnici srpskih vlasti komuniciraju sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem jer je za njim u Srbiji izdata poternica.

Ukoliko bi Haradinaj došao u Beograd, bio bi uhapšen, rekao je Stojković. Ministar je dodao da ne postoji mogućnost ni da međunarodna zajednica posreduje u ugovaranju razgovora jer je poternicu za Haradinajem izdala Srbija, a ne međunarodna zajednica.

Srpska radikalna stranka zatražila je juče sazivanje hitne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o državnoj strategiji za rešavanje problema Kosova i Metohije. N. M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.