Izvor: B92, 01.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Predvodnik zločinačkog udruženja"

Beograd -- Vladan Batić je rekao da je očekivao da će biti uhapšen i da je za to nalog dao Vojislav Koštunica.

Dan posle izlaska iz policijskog pritvora, bivši ministar pravde Vladan Batić najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv premijera Vojislava Koštunice, ministra pravde Zorana Stojkovića, specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića i načelnika UBPOK-a Mladena Spasića.

Predsednik DHSS-a Vladan Batić rekao je da je njegovo hapšenje u novinama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavio njegov naslednik na funkciji u Vladi Srbije Zoran Stojković 17. septembra u Kuriru i Blicu. Batić kaže da su Stojkovićevi navodi, koji su se pojavili u Večernjim novostima, dva dana kasnije prepisani u krivičnoj prijavi protiv njega. Bivši ministar pravde tvrdi da je njegovo odvođenje na poligraf izgledalo tragikomično."Laž je da sam pao na nekom poligrafu. Mogu pred Bogom, sa rukom na Jevanđelju, na ugljevlju. Može sto njih da me poligrafiše, ali istina je samo jedna."

Batić je kazao da je nekim medijima iz vlade u sredu već u 7 uveče javljeno za njegovo hapšenje, iako je on otišao u UBPOK tri i po sata kasnije. Predsednik demohrišćana je potvrdio da je bio u ćeliji u kojoj su bili ispisani grafiti "Don Legija", "Smrt izdajnicima - stop Hagu" i "Živeo Radovan Karadžić".

Pre hapšenja stizale su pretnje iz vlasti preko prijatelja da zastane sa kritikama, rekao je on. "Pa upravo Dinkić i Stojković su oni koje ja optužujem. Oni su pretili, a u stvari te pretnje dolaze od Vojislava Koštunice."

"Koštunica predvodi zločinačko udruženje čiji su istaknuti pojedinci Zoran Stojković, Dragan Jočić, Mlađan Dinkić, Aleksandar Tijanić i Rade Bulatović. Vladan Batić tvrdi i da je u toku obračun sa ostalim ljudima koji su radili na demontaži Miloševićevog režima.

Moram da vam kažem da je planirano ubistvo Vladimira Bebe Popovića preksinoć u jednom beogradskom kafiću. Trebalo je da se inscenira jedna tuča, u toj tuči plan je bio da bude ubijen Vladimir Beba Popović", kazao je bivši ministar pravde.

Vladimir Popović potvrdio je za B92 ove navode, ali prema rečima njegovog advokata Biljane Kovačević Vučo, policiji to nije prijavljeno jer su procenili da bi to dodatno ugrozilo njegov život.

Batić je od srede bio u pritvoru zbog sumnje da je u vreme dok je bio na funkciji ministra pravde Srbije zloupotrebio položaj, naloživši 7. juna 2003. godine da iz pritvora bude pušten Nanad Jovanović, zvani Mali Bidža, osoba bliska kruševačkoj kriminalnoj grupi. Batića je u petak uveče saslušala istražni sudija Trećeg opštinskog suda Dušanka Jovanović-Šušnjar, koja je izjavila da je tužilac smatrao da nema osnovane sumnje da je bivši ministar pravde izvršio krivično delo, tako da nije stavljen zahtev za dalje sprovođenje istrage.

DSS: Tvrdnje Batića besmislene

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da su tvrdnje bivšeg ministra pravde Vladana Batića da je njegovo privođenje naredio premijer Vojislav Koštunica - besmislene.

"Tvrdnje da se u slučaju privođenja bivšeg ministra pravde Vladana Batića i njegovog puštanja na slobodu radi o političkom obračunu su potpuno besmislene. Za vlast koju vrši DSS nema privilegovanih, bili oni sadašnji ili bivši funkcioneri", rekao je Mladenović agenciji Beta. Prema njegovim rečima, za DSS su pred zakonom svi jednaki, što, kako je istakao, nije bio slučaj tokom mandata prethodnih vlada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.