Preduslovi za izbore

Izvor: B92, 01.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduslovi za izbore

(FoNet)

Beograd -- Vladajućoj koaliciji ostalo četiri meseca da se u skladu sa Ustavom dogovori o raspisivanju predsedničkih, lokalnih i pokrajinskih izbora.

Na to ih obavezuje Ustavni zakon u kome se kao poslednji rok za raspisivanje tih izbora navodi 31. decembar. Do tada, između ostalog, moraju da budu usvojeni zakoni o predsedniku, lokalnoj samoupravi, teritorijalnoj organizaciji i glavnom gradu.

Potpredsednik Skupštine i funkcioner Demokratske stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije Rade Obradović kaže za B92 da će vladajuća koalicija ispoštovati rokove koje definiše Ustavni zakon: "Zakone priprema vlada i svi članovi vlade iz reda DSS su uključeni u te razgovore".

Portparolka Demokratske stranke Jelena Marković kaže da se vode pregovori u vladajućoj koaliciji o usvajanju neophodnih akata kako bi bili raspisani izbori, ali da ne se još ne razgovara o datumu održavanja izbora.

"U svakom slučaju ustavni rok će biti ispoštovan. Jedni i drugi izbori raspisani do kraja godine, s tim što je realnije, ali to će biti predmet razgovora, da predsednički izbori mogu pre da stignu na dnevnik red", kaže Markovićeva.

Obradović smatra da je ostalo još dosta vremena da se razmišlja o datumu održavanja izbora.

"Zakoni treba da se usvoje, da li će oni biti u paketu ili ćemo ih usvajati pojedinačno to je stvar i organizacije rada skupštine, ali tek nakon usvajanja svih potrebnih zakona možemo da pričamo o potrebnim rokovima. Ono što je izuzetno važno i što se mora poštovati to je ustav i izbori se moraju održati u rokovima koji ta dva akta predviđaju", kaže Rade Obradović.

Novim zakonima biće promenjen i način biranja predsednika opština, koje će ubuduće, u skladu sa Ustavom, biti birani posredno. Sličan sistem će verovatno biti primenjen i na Beograd, posle izmene zakona o glavnom gradu, kaže Obradović.

Za održavanje predsedničkih izbora neophodno je usvojiti zakone kojima se uređuju položaj predsednika, odbrana i Vojska Srbije, spoljni poslovi i službe bezbednosti. Preduslov za raspisivanje pokrajinskih izbora je da bude usvojen zakon kojim se uređuje teritorijalna organizacija Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.