Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstoji imenovanje novih ambasadora?

Posle formiranja Vlade Srbije i izbora novog šefa diplomatije Vuka Jeremića, Srbija bi konačno trebalo da dobije i ambasadore u nekim od ključnih svetskih prestonica, uključujući zemlje članice Kontakt grupe i Saveta bezbednosti, Moskvu, London i Rim, Brisel i Bratislavu.

Prema nezvaničnim tumačenjima u Kabinetu predsednika Srbije, očekuje se da novi ministar spoljnih poslova predloži kandidate, vlada da ih, prema predviđenoj proceduri, potvrdi, a predsednik ih potom ukazom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i postavlja na dužnost ambasadora. Srbija već skoro godinu dana nema ambasadore u nekim od najvažnijih zemalja, pošto je posle razdruživanja državne zajednice SCG 14 ambasadora i sedam generalnih konzula SCG delegiranih iz Crne Gore opozvano 15. juna prošle godine. U međuvremenu su imenovani samo šef Misije Srbije pri UN u Njujorku, karijerni diplomata Pavle Jevremović, i šef Misije Srbije pri OEBS-u u Beču, dotadašnji otpravnik poslova Mira Beham, kao i generalni konzuli u Diseldorfu i Štutgartu.

Bivši ministar spoljnih poslova Vuk Drašković je, kako je pisala štampa, od tada predložilo još pet ambasadora - Stanimira Vukićevića za Rusiju, Dušana Batakovića za Kanadu, Aleksandra Fatića za Belgiju, Danka Prokića za Slovačku i Jelu Baćević za Sspaniju. Neki od njih su, prema nezvaničnim informacijama, dobili agreman zemlje domaćina, ali su ostali bez ukaza predsednika Republike. U kabinetu predsednika Srbije više puta je obrazloženo da nije uobičajeno da ambasadore postavlja odlazeća vlada, usred predizborne kampanje, te da će i ovo pitanje biti rešavano u skladu sa novim međustranačkim dogovorom. Prema takođe nezvaničnim podacima, najveći broj pomenutih kandidata bi mogao biti potvrđen posle formiranja nove vlade. Važnije od konkretnih imena za Srbiju je ipak pitanje po kojim se kriterijumima biraju najviši državni predstavnici naše zemlje u inostranstvu.

Modeli koji za to postoje u svetu su različiti. Zemlje kao što su Italija ili Nemačka za ambasdore biraju gotovo isključivo diplomate od karijere, dok SAD na primer prednost u najvažnijim prestonicama daju ljudima od poverenja američkog predsednika. Milan Pajević koji će, kako Tanjug nezvanično saznaje, biti imenovan za državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova, smatra da kriterijumi za izbor ambasadora treba da budu iskustvo u međunarodnoj komunikaciji i saradnji, poznavanje međunarodnih odnosa, sposobnost lobiranja, kao i sposobnost zastupanja ekonomskih i privrednih interesa naše zemlje. Očekuje se da će i ovo pitanje sada biti i definitivno uređeno modernizacijom Ministarstva, donošenjem odgovarajućih zakonskih i podzakonskih akata i internom regulativom.

Ambasadore Srbije trenutno očekuju u u Velikoj Britaniji, Italiji, Kanadi, Finskoj, Danskoj, Sloveniji, Poljskoj, Španiji, Belgiji, Albaniji, Argentini, Rusiji, Portugaliji, Crnoj Gori, Iranu, Argentini, Keniji, Zambiji, Kuvajtu i Mijanmaru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.