Predstavnik UNMIK-a krao kosti?

Izvor: B92, 20.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnik UNMIK-a krao kosti?

Beograd -- Emisija (Re)akcija bavi se optužbama protiv bivšeg šefa UNMIK-ove Kancelarije za nestale Hozea Pabla Barajbara da je krao kosti žrtava za svoje potrebe.

Barajbar u izjavi za B92 negira takve navode i kaže da su tim porodicama mnogi pričali razne priče. Ekipa (Re)akcije večeras u 21 sat nastavlja da istražuje navode bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, prema kojima je manji broj nealbanaca nestalih na Kosovu prevezen u Albaniju, gde su im uzeti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organi radi trgovine na crnom tržištu.

Podsetimo da je u prošloj epizodi dokumentarnog serijala B92 prvi put otkriven sadržaj UNMIK-ovog izveštaja, sačinjenog nakon istrage vođene u "žutoj kući" u mestu Burelu, u Albaniji, početkom februara 2004. godine, u kojoj je učestvovao i Hoze Pablo Barajbar.

UNMIK-ova Kancelarija za nestale, na čijem je čelu 2004. bio Hoze Pablo Barajbar, u to vreme je rukovodila svim aktivnostima vezanim za pronalaženje nestalih, a on lično imao je reputaciju stručnjaka koji je, navodno, na nezakonit način postupao sa delovima ljudskih tela.

"Zna se, da bi se uzeo i jedan jedini deo, mora da se dobije saglasnost porodica, a ovom prilikom šef kancelarije UNMIK-a Hoze Pablo Barajbar je učinio zločin jer je ukrao uzorke kostiju u cilju svojih istraživanja i koristi”, tvrdi Hisni Beriša iz Udruženje porodica nestalih iz Suve Reke.

"Pitali smo njega 'Zašto vi to uzmete?' Prvo nije hteo ništa reći, kaže: 'Nikad vam neću reći, šta vas to interesuje zašto ja to uzimam?'”, kaže Tefik Gaši, patolog iz Prištine.

I u dopisu koji je beogradsko Tužilaštvo za ratne zločine uputilo UNMIK-u, navodi se da protiv Barajbara postoji više krivičnih prijava, između ostalih, i srpskih i bošnjačkih udruženja nestalih.

Ekipa (Re)akcije uspela je da pronađe Barajbara u Denveru, a u telefonskom razgovoru, on negira navode porodica.

"Da, postoje brojni ljudi koji su koristili te porodice i pričali im priče o tome kako ja imam nekakve kolekcije kostiju negde, kao i da sam uključen u trgovinu organima. To za mene nije novost”, kaže on.

"Mislim da sam uradio koliko god sam mogao za Balkan i mislim da sam Balkanu pružio koliko god je bilo u mojoj moći. Ja sam otišao iz potpuno privatnih razloga, nisam ni od čega pobegao”, navodi Barajbar.

U dopisu Tužilaštvo navodi i da, zbog reputacije koju Barajbar ima, postoji opasnost da bi on lično ili posredno mogao da utiče na to da dokazi pronađeni u "žutoj kući", a koji su prema podacima iz UNMIK-ovog izveštaja deponovani u Orahovcu, budu uklonjeni.

U emisiji, koja je na programu večeras u 21 sat, čućete šta je, prema navodima Barajbara, od materijalnih tragova pronađeno na licu mesta i gde se oni, prema njegovom mišljenju, danas nalaze.

Čućete i da li su tuneli u pograničnom pojasu između Albanije i Kosova korišćeni kao nelegalni pritvori za otete nealbance i šta su doživele porodice koje su, u potrazi za svojima, išle čak u Albaniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.