Izvor: B92, 21.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici pravosudja na sastanku kod Djindjica i Batica

Beograd -- Predstavnici pravosudja dogovorili su se u petak sa premijerom Srbije Zoranom Djindjicem i ministrom pravde Vladanom Baticem da ce zajednickim snagama pristupiti efikasnijem gonjenju i ostrijem kaznjavanju svih vidova kriminala u Republici. U saopstenju iz kabineta premijera navodi se da je na tom sastanku zakljuceno i da sudije i tuzioci koji su se grubo ogresili o profesiju tokom proteklog perioda, predstavaljaju teret u reformama sudstva i njihovo prisustvo onemogucava dalji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razvoj profesionalizma u pravosudju.

Predsednik Drustva sudija Srbije Omer Hadziomerovic u izjavi za B92 kaze da je cilj sastanka bio smanjenje tenzija izmedju izvrsne i sudske vlasti. "Dobili smo uverenje Djindjica i Batica da njihova namera nije bila da se mesaju u nadleznosti sudske vlasti vec su samo izrazili svoju zabrinutost vezanu za neka pitanja kao sto su kaznena politika i kompromitovanost nekih sudija", rekao je Hadziomerovic i dodao: "Zakljucak je da svako u okviru svojih nadleznosti treba da preduzme korake da bi se sve ove stvari poboljsale. Sto se tice razresenja jednog broja sudija, zakljuceno je da treba da se odluci o inicijativi ministra, da ne trpimo neke uticaje, drugo, da po prirodi stvari, svaki postupak zahteva izvesno vreme trajanja i tako da se zastite ljudska prava svih, pa i onih o cijem se razresenju odlucuje. Sto se tice kaznene politike, zakljucak je bio da je cinjenica da je porast kriminala evidentan, da postoji organizovani kriminal i da svako u domenu svojih nadleznosti treba da da doprinos borbi protiv tog kriminala i da u sadejstvu i ohrabrujuce aktivnosti i jednih i drugih dodje do toga da se taj kriminalitet suzbije, i u tom smislu su predstavnici pravosudja prihvatili da sudovi preispitaju kaznenu politiku u pogledu najtezih krivicnih dela. Normalno, i tuzilastvo je prihvatilo i deo svoje odgovornosti i obaveze da i ono utice na kreiranje kaznene politike, znamo da tuzioci svojim zalbama takodje uticu na kreiranje kaznene politike", kaze Hadziomerovic.Pored Hadziomerovica sa Djindjicem i Baticem su razgovarali i predsednica Vrhovnog suda Srbije Leposava Karamarkovic, republicki drzavni tuzilac Sinisa Simic i predsednik Udruzenja tuzilaca Dusan Simic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.