Izvor: B92, 14.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici EK u Beogradu

Beograd -- Predstavnici Evropske komisije Štefan Lene i Rajnhart Pribe posetili su u utorak Beograd.

Potpredsednik republičke vlade Miroljub Labus razgovarao je sa visokim funkcionerima Evropske unije o novim rešenjima u spoljno-trgovinskom i carinskom režimu, odnosno o takozvanom pristupu državne zajednice Evropskoj uniji na "dva koloseka". Nakon razgovora, Labus je novinarima rekao da se u okviru jedinstvenog sporazuma predviđaju dva protokola.

"Biće dva protokola, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedna za Srbiju, drugi za Crnu Goru, ali oba moraju da vode konvergenciji posle nekoliko godina, kada će se tačno znati opstaje li ova državna zajednica ili ne. Ono što je urađeno u procesu harmonizacije to će ostati sa stanovišta institucije i politika, razgovaraće se još jednom da li je to najbolje, ali se neka velika revizija ne očekuje", rekao je Labus.

Ocenjujući da će se u narednom periodu smanjiti tenzije između Beograda i Podgorice, Miroljub Labus je rekao da se vlasti u Beogradu slažu sa planiranim procesima i da je na Podgorici da se izjasni o ovom predlogu. "Ukoliko se i Podgorica slaže sa tim, idemo dalje", zaključio je Labus.

Sa predstavnicima Evropske komisije u utorak popodne su razgovarali premijer Srbije Vojislav Koštunica i predsednik državne zajednice Svetozar Marović.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, direktor Direktorata Evropske komisije za Zapadni Balkan Rajnhart Pribe i savetnik visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Štefan Lene, upoznali su premijera Koštunicu sa koracima koje će EU preduzeti u pravcu bržeg i efikasnijeg otpočinjanja pregovora sa SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Oni su istakli da će predlozi, koji će biti izloženi do početka oktobra, u potpunosti poštovati obaveze iz Ustavne povelje i dostignuti nivo unutrašnje harmonizacije ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore na osnovu odgovarajućeg Akcionog plana. Premijer Koštunica izrazio je zadovoljstvo zbog interesa EU za očuvanje državne zajednice SCG, dodaje se u saopštenju iz Vlade Srbije.

U razgovoru sa predsednikom državne zajednice, predstavnici Evropske komisije su rekli da zaključci ministara EU iz Mastrihta mogu da ubrzaju priključenje SCG EU, ali su naglasili i važnost efikasnije saradnje sa Haškim tribunalom, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Marovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.