Predstavnici Bošnjaka uputili Vladi deklaraciju

Izvor: Politika, 26.Jan.2012, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici Bošnjaka uputili Vladi deklaraciju

Ministar Marković: Bošnjaci u Srbiji uživaju sva prava

BEOGRAD – Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je Vladi i nadležnim ministarstvima Deklaraciju o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji.

U tom dokumentu je ocena da je toj nacionalnoj manjini uskraćeno pravo na nacionalni identitet.

Predsednik BNV Esad Džudžević rekao je danas na konferenciji za novinare u Beogradu da je deklaracija upućena najvažnijim predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << međunarodne zajednice i Stejt Departmentu SAD, šefu Delegacije Evropske unije Vensanu Dežeru, predstavnicima lokalnih samouprava u Sandžaku.

U deklaraciji sastavljanoj krajem prošle godine, navodi se da je Bošnjacima u Sandžaku uskraćeno pravo na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, na obrazovanje na tom jeziku, na zaštitu i unapređenje bošnjačkog kulturnog nasleđa i na ravnopravnu zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima.

U tom dokumentu se traži rasvetljavanje teških krivičnih dela nad Bošnjacima tokom 1999-ih godina, i procesuiranje odgovornih, kao i sprovodđenje programa povratka izbeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka.

„Rešavanje ovih problema će doprineti i evropskim integracijama Srbije, što BNV snažno podržava”, rekao je Džudžević.

U tekstu deklaracije navodi se i da BNV snažno podržava objedinjavanja islamske zajednice u Srbiji i poziva verske poglavare na dijalog.

„BNV poziva sve političke organizacije, udruženja i institucije koje okupljaju sandžačke Bošnjake, kao i sve legitimne predstavnike Bošnjaka u institucijama sistema, na aktivno učešće u sprovođenju ove deklaracije”, kaže se dokumentu.

Džudžević je rekao i da je Deklaracija upućena zaštitniku građana i poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

-------------------------------------

Marković: Bošnjaci u Srbiji uživaju sva prava

BEOGRAD – Ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković izjavio je danas da Bošnjaci u Srbiji uživaju sva prava i podsetio da ta nacionalna zajednica u Vladi ima dva ministra.

„Na koga se oni to žale, sami na sebe?”, upitao je Marković povodom ocene pripadnika bošnjačke nacionalne manjine da su im u Srbiji ugrožena prava.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je Vladi i nadležnim ministarstvima Deklaraciju o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji. U dokumentu se ocenjuje da je toj nacionalnoj manjini uskraćeno pravo na nacionalni identitet.

Ministar Marković je rekao da deklaraciju ne može da komentariše, pošto je nije pročitao, i ocenio da je kritika položaja Bošnjaka u Srbiji deo predizbore kampanje, koja je, kako je naveo, „među Bošnjacima vrlo živa”.

„Predstavnici koji sada govore o tome su poslanici i deo vlasti poslednje tri vlade. Ja bih to pre svega razumeo kao deo predizborne kampanje i pozicioniranje bošnjačkog političkog korpusa”, kazao je Marković.

Marković je ukazao da, ipak, postoje oblasti koje treba unaprediti, pre svega ekonomsko stanje u oblastima gde uglavnom živi bošnjačko stanovništvo, kakav je Sandžak.

Ministar je ukazao da su mnoge teškoće problemi unutar same bošnjačke zajednice, u verskom tako i političkom pogledu.

„Ti problemi su se odrazili i na formiranje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine jer mi danas nemamo uslove da raspišemo izbore kada nijedna relevantna snaga ne želi da izađe na izbore za Savet bošnjačke nacionalne manjine”, ocenio je Marković.

Ministar je u Palati Srbija danas predstavio kalendar ljudskih prava u Srbiji i pozvao nevladine organizacije da se prijave na konkurse za aktivnosti u okviru tog kalendara.

Beta

objavljeno: 26.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.