Izvor: B92, 04.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena knjiga o albanskom terorizmu na Kosovu

Beograd -- Vlada Srbije promovisala je danas knjigu o "albanskom terorizmu i organizovanom kriminalu na Kosovu i Metohiji", urađenu na osnovu operativnih podataka Bezbednosne informativne agencije. "Knjiga ima veliki broj informacija koje se odnose na kontinuitet delovanja terorizma i organiziovanog kriminala na Kosovu i Metohiji, poseduje karakteristike delovanja Albanaske nacionalne armije (ANA) i sadrži podatke o žrtvama nasilja, koje se na Kosovu i Metohiji dogodilo iz etničkih, političkih, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminalnih i ekonomskih motiva", rekao je premijer Srbije Zoran Živković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović je na promociji knjige rekao da se radi o materijalu koji pokazuje genezu nastanka određenih problema na Kosovu i Metohiji vezanih za terorizam, koji je, smatra Čović, posledica organizovanog kriminala. "Sve se to naravno pomešalo i prikrilo nacionalnim pristupima i pokrilo nacionalnim zastavama, radi stvaranja velikih nacionalnih i etnički čistih država u jugoistočnoj Evropi", rekao je Čović koji i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Šef BIA Miša Milićević, rekao je novinarima da je ta služba u poslednjih mesec i po dana presekla aktivnosti jedne albanske terorističke grupe na jugu Srbije, tačnije u okolini Bujanovca. Ta grupa je, naveo je Milićević, postavila eksplozivnu napravu u bujanovačkoj školi u kojoj ima najviše đaka albanske nacionalnosti sa ciljem da izazove što više žrtava. "Ista teroristička grupa je osumnjičena za napad na žandarmeriju u kojem je jedan pripadnik poginuo a trojica su ranjena", rekao je šef BIA i dodao da je tokom ove godine BIA presekla kanal za prenos narkotika sa Kosova u centralnu Srbiju i zaplenila 30 kilograma heroina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.