Izvor: Blic, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen četvrti nacrt rezolucije o Kosovu

SAD, Velika Britanija i Francuska predstavile su danas u Savetu bezbednosti UN novi, četvrti po redu, nacrt rezolucije o Kosovu koji je Rusija ponovo odbacila, javila je agencija Frans pres pozivajući se na diplomatske izvore.

U novom nacrtu rezolucije eksplicitno se navodi da je "zbog istorije" Kosovo specijalan slučaj i da Savet bezbednosti neće moći da ga tretira kao presedan.

Rusija je i pored ovog dodatka u nacrtu rezolucije odbacila tekst, rekao je izvor blizak Savetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bezbednosti. Moskva se i dalje protivi "automatskom" davanju nezavisnosti Kosova posle 120 dana pregovora.

Diplomate tvrde i da se o rezoluciji u Savetu bezbednosti neće glasati pre samita ruskog i američkog predsednika u ponedeljak u državi Mejn.

Zapad se zalaže za usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti koja bi počivala na predlogu specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova. Rusija i Srbija se protive nezavisnosti Kosova.

Narednih dana bez aktivnosti u SB oko Kosova

U Savetu bezbednosti za danas i sutra nisu planirane nikakve konsultacije ili ekspertski sastanci o Kosovu, rečeno je Beti u UN.

"Kina preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti u julu i u utorak će, na konferenciji za novinare, saopštiti jednomesečni plan rada tako da će se tek tada znati dalji planovi Saveta bezbednosti oko Kosova", rečeno je Beti u kancelariji portparola generalnog sekretara UN.

Mediji su ovih dana spekulisali da bi Savet bezbednosti danas, na Vidovdan i godišnjicu Kosovskog boja, trebalo da glasa o novom nacrtu rezolucije o Kosovu kojim se predviđa 120 dana pregovora posle kojih bi se krenulo sa primenom plana Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova.

Rusija je zapretila vetom na predlog koji ne bude poštovao želje Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.