Izvor: B92, 11.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen Predlog zakona o finansiranju stranaka

Beograd -- Vlada Srbije predstavila je u petak Predlog zakona o finansiranju političkih stranaka koji, kako se ocenjuje, "omogućava pravičan kriterijum u dodeli sredstava i potpunu javnost o načinu trošenja novca partija". Ministar finansija Božidar Đelić je, na konferenciji za novinare, rekao da će primena zakona početi 1.januara 2004. godine, da će se partije finansirati sredstvima iz javnih i privatnih izvora, a to će kontrolisati nezavisno telo za nadzor.

Zakonom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će , prema rečima Đelića, biti zabranjeno da izvori finasiranju budu, između ostalih, anonimni darodavci, strane države, humanitarne organizacije, verske zajednice, kao i priređivači igara na sreću. Obrazlazući zakonski predlog, Đelić je rekao da će se za političke partije iz budžeta Srbije izvajati 0,15 odsto sredstava, dok će se iz budžeta pokrajina i lokalnih samouprava izdvajati 0,1 odsto. Od toga, kako je naveo ministar finansija, 30 odsto sredstava ići će u jednakim iznosima partijama koje imaju poslanike, ili odbornike, a preostalih 70 odsto srazmerno će biti raspoređeno prema broju poslaničkih, odnosno odborničkih mesta. "Što se tiče finansiranja iz privatnih izvora ukupna sredstva ne mogu preći 20 odsto novca koji se izdvaja iz javnih izvora", rekao je Đelić i dodao da politička partija mora imati osim redovnog i poseban račun za finansiranje troškova izborne kampanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.