Predsedništvo SPS-a o Beogradu

Izvor: B92, 11.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedništvo SPS-a o Beogradu

Beograd -- Izvršni odbor beogradskih socijalista odlučio da Predsedništvu SPS-a prepusti donošenje odluke o formiranju vlasti u Beogradu.

Predsedništvo bi trebalo da preispita koalicioni sporazum sa narodnjacima i radikalima, koji je ranije postignut o formiranju odborničke većine, precizirao je izvor Tanjuga iz te stranke. Predsednik Izvršnog odbora beogradskih socijalista Milisav Petronijević, demantovao je međutim te infromacije u izjavi za RTS, navodeći da se večeras >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovaralo samo o kadrovskim rešenjima u gradu.

Generalni sekretar SRS-a i kandidat za gradonačelnika Aleksandar Vučić kazao je večeras da je od gradskih funkcionera SPS-a dobio uveravanja da je na snazi koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Beogradu koje su SRS, DSS-NS i SPS potpisale 28. maja.

"Čujem da su i na Izvršnom odboru gradskog odbora SPS-a skoro svi diskutanti bili za poštovanje koalicionog sporazuma", rekao je Vučić agenciji Beta, dodajući da je Predsedništvo socijalista već jednom potvrdilo taj sporazum.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski rekla je agenciji Beta da očekuje da će "razum prevladati" i da će koalicioni sporazum biti poštovan jer svaka suprotna odluka "ne bi bila mudra i demokratska".

Đilas: Očekujem proevropsku vlast

Dragan Đilas očekuje proevropsku vlast i u Beogradu (Beta)

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste Za evropski Beograd Dragan Đilas očekuje da će Beograd naredne sedmice dobiti proevropsku vlast koju će činiti lista čiji je on kandidat i SPS, uz podršku LDP-a.

"Optimista sam. Verujem da će Beograd sledeće nedelje dobiti proevropsku vlast koju će činiti lista Za evropski Beograd i Socijalistička partija Srbije, uz podršku, manjinsku, LDP-a", rekao je Đilas agenciji Beta.

Novi Beograd: DS-SPS-LDP

Danas je konstituisana Skupština opštine Novi Beograd, a vlast će vršiti koalicija Za evropski Beograd (DS i G17), Liberalno-demokratska partija i koalicija Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Pokreta "Snaga Srbije".

Više o maratonskoj konstitutivnoj sednici najmnogoljudnije opštine u Srbiji možete pročitati u posebnoj vesti.

Prema njegovim rečima, "nije moguće da Srbija ide u Evropu a da se Beograd udaljava od nje".

"Izuzetno poštujem principijelan stav LDP-a, koji svoju podršku nije uslovio kadrovskim, već programskim rešenjima", kazao je Đilas i dodao da je dodatni razlog da veruje da će izborna volja Beograđana biti poštovana "leži u činjenici o formiranju proevropske vlasti u većini beogradskih opština".

Podsetimo, Liberalno-demokratska partija saopštila je da je spremna na saradnju sa Demokratskom strankom kako bi se u Beogradu formirala vlast koja bi trebalo da spreči da glavni grad postane "poslednje uporište koalicije Šešelj - Koštunica, koja bi unazadila zemlju".

"Zbog toga će LDP podržati i pomoći DS-u da formira vlast u Beogradu", navedeno je u današnjem saopštenju LDP-a.

LDP navodi da među tim strankama postoji saglasnost da su profesionalizacija i departizacija buduće gradske uprave neophodni kriterijumi kojima će se meriti iskrena želja budućih gradskih vlasti da od Beograda naprave evropski grad po meri svih njegovih građana.

Alimpić: Nema prinudne uprave

Zoran Alimpić (FoNet, arhiv)

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić izjavio da ne postoje razlozi za uvođenje prinudne uprave u Beogradu.

Prema njegovim rečima, mogućnost uvođenja privremenih mera predviđena je zakonom i do toga može da dođe samo u slučaju da se Skupština ne konstituiše do 22. jula ili da se konstituiše a da se u naknadnom roku od 30 dana ne izaberu gradonačelnik i gradsko veće.

"Ima dovoljno vremena od 14. jula, za kada je zakazana konstitutivna sednica, do 22. jula da odbornici verifikuju mandate i izaberu predsednika i sekretara Skupštine, što je neophodno učiniti da bi se gradski parlament smatrao konstituisanim", rekao je Alimpić.

"Nakon toga teče dodatni rok od 30 dana u kome bi trebalo da se izaberu gradonačelnik i gradsko veće", kazao je on, kao i da je uveren "da - ukoliko većina postoji - već u ponedeljak Beograd može dobiti novu vlast".

Alimpić je podsetio da je, ukoliko nijedan kandidat za predsednika Skupštine ili gradonačelnika ne dobije većinu, "Vlada obavezna da preduzme mere po zakonu, odnosno formira privremeno veće koje će preuzeti nadležnosti Skupštine" i da privremena uprava ima rok od šest meseci da raspiše nove izbore.

On je najavio da će u toku dana najstariji odbornik, Branislav Belić iz Demokratske stranke, koji će predsedavati Skupštini, imati sastanak sa svim šefovima odborničkih grupa, kako bi se dogovorili oko svih tehničkih pojedinosti.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda biće održana u ponedeljak, 14. jula, u 10 časova, svi odbornici su potvrdili dolazak, a prema rečima Alimpića, sastav nove gradske vlast zavisiće od politike i političkih dogovora među strankama.

"Odborničke grupe koje budu imale većinu, više od 56 odbornika, izabraće predsednika Skupštine, ali i gradonačelnika, jer se i ta tačka nalazi na dnevnom redu konstitutivne sednice", dodao je on.

Mladenović: Ostaje dogovor sa SRS i SPS

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović očekuje da će koalicija radikala, narodnjaka i socijalista formirati većinu na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda u ponedeljak, 14. jula.

Mladenović je agenciji Beta rekao da očekuje da će kandidat koalicije SRS-a, DSS-NS i SPS-PUPS Aleksandar Vučić biti izabran za novog gradonačelnika Beograda.

On je kazao da su unutar te koalicije dogovoreni "nastup" odbornika i ostali detalji predviđeni za predstojeću sednicu gradskog parlamenta.

Mladenović je naveo i da funkcioneri koalicije DSS-NS nisu danas prisustvovali konsultacijama sa predsedavajućem sednici gradske skupštine, najstarijim poslanikom Branislavom Belićem.

"Zašto bismo prisustvovali konsultacijama kada nas niko nije konsultovao oko zakazivanja sednice Skupštine Beograda", rekao je Mladenović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradski odbor prepušta odluku Predsedništvu SPS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2008

BEOGRAD - Izvršni odbor beogradskih socijalista odlučio je danas da Predsedništvu SPS prepusti donošenje odluke o formiranju vlasti u Beogradu, rečeno je Tanjugu u toj stranci...Predsedništvo socijalista trebalo bi da preispita koalicioni sporazum sa narodnjacima i radikalima, koji je ranije postignut...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.