Izvor: B92, 24.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedništvo DOS-a: podela mandata i osuda netolerancije

Beograd -- Vladajuća koalicija u Srbiji spremna je da obezbedi sve uslove za usvajanje Ustavne povelje buduće zajednice Srbije i Crne Gore i Zakona o njenom sprovođenju. Ovo je posle sednice Predsedništva DOS-a u četvrtak uveče, saopštio predsedavajući ovog tela, lider Reformista Srbije Miodrag Isakov. On je istakao da je obaveza svih članica koalicije da glasaju i za povelju i za zakon o njenom sprovođenju, i ocenio da će u tom slučaju biti obezbeđeno izglasavanje ovih dokumenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Skupštini Srbije: "Dakle da oni koji ne budu glasali iz redova DOS-a za Povelju, iz nekih programskih razloga i drugih, ako Povelja bude usvojena, onda imaju obavezu da glasaju za Zakon, jer to onda nije stvar političkih programa i uverenja, nego stvar obaveze prema državi i njenom funkcionisanju. Jedno je ako se neko ne slaže sa nekim stavom, a drugo je ako onemogućava da se sprovede stav koji je većinom usvojen u DOS-u, a koji se tiče inače i velikog državnog interesa i jednog od prioriteta DOS-a i Vlade Srbije", rekao je Isakov.

Isakov je naveo i da je dogovoreno da u skupštini državne zajednice Srbije i Crne Gore, od ukupno 91 poslanika, DOS ima 47, Demokratska stranka Srbije 16, SPS 12, radikali 8, Stranka srpskog jedinstva 4, a Nova Srbija i Narodni socijalisti Branislava Ivkovića po 2 poslanika. Nosioci mandata biće samo poslanici, a predlagači mogu biti poslanički klubovi, stranke, koalicije i udruženja građana zastupljeni u Skupštini. O podeli 47 mandata DOS-a, kao i o raspodeli funkcija u budućoj državi Srbije i Crne Gore, nije bilo reči, već su, kako je rekao Isakov, utvrđeni samo principi izbora poslanika. Dogovoreno je i da se odmah po usvajanju Ustavne povelje pristupi izradi novog Ustava Srbije i njenog budućeg uređenja.

Predsedništvo DOS-a u četvrtak uveče je, vanredno, raspravljalo i o pojavama nacionalne i verske netolerancije i nasilja - u Bujanovcu prema aktivistima Otpora, u Novom Sadu deljenjem letaka protiv Mađara, u Čačku prema Jevrejima i u Beogradu, gde su ometani verski obredi. Demokratska vlast u Srbij osuđuje ovakvo ponašanje i odlučna je da izgradi društvo tolerancije i pune nacionalne i verske ravnopravnosti, i slične ekscese neće tolerisati, navodi se u saopštenju DOS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.