Izvor: B92, 29.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik evropskog parlamenta u poseti Beogradu

Beograd -- Predsednik Evropskog parlamenta Pat Koks izjavio je da vlasti u Beogradu preduzimaju pozitivne korake u priključivanju Evropskoj uniji i dodao da će one u tome imati podršku EU i Evropskog parlamenta. Koks je, obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije i Crne Gore, ocenio da je proces priključivanja EU "dugotrajan i složen" i da se tome mora prići kao nacionalnom projektu, "bez obzira na to koja će vlada sprovoditi taj proces, bez obzira na to ko je na vlasti". On je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poručio poslanicima da moraju da preuzmu odgovornost za sprovođenje reformi i da su institucije EU spremne da podrže proces integracije ako u zemlji postoji spremnost za deljenje evropskih vrednosti. "Želim da vam kažem, da kada su u pitanju evropske vrednosti, i dalje postoji zabrinutost za stanje ljudskih prava u SCG i regionu i mi ćemo raditi s vama na rešavanju tih problema. Takođe postoji zabrinutost i za funkcionisanje sudske vlasti, slobode medija i za pitanje saradnje s Haškim tribunalom. Mi ćemo vam pomoći da prevaziđete i te probleme. Za priključenje EU neophodno je usvojiti Kopenhagenski kriterijum, dokument koji se odnosi na političke vrednosti, funkcionalnu ekonomiju i mogućnost da bude ispunjeno ono što je obećano. To su stvari o kojima se ne pregovara kada se ide ka priključenju EU", rekao je Koks.

On je u ime Evropskog parlamenta čestitao predsedniku SCG Svetozaru Maroviću na "hrabrosti koju je iskazao tokom nedavnog susreta s hrvatskom predsednikom". "Tokom istorije Irske, zemlje iz koje ja potičem, spoznali smo teškoće života sa susedima, ali ako želimo da zajednički izgradimo evropske vrednosti, a vi ćete biti potpuno integrisani u nju, potrebno je da nađemo hrabrost da krenemo dalje od emocija prošlosti. To treba da bude naš zajednički zadatak, naša zajednička vizija i ciljevi. Zbog toga čestitam Maroviću na hrabrosti i politici koju je pokazao", rekao je Koks.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.