Izvor: B92, 27.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik RS u Beogradu

Beograd -- Predsednici Srbije i Republike Srpske saglasili su se o tome da je saradnja s Hagom ključno pitanje za Srbiju i za BiH.

Boris Tadić i Dragan Čavić saglasni su o saradnji s Haškim tribunalom jer je to uslov za ulazak Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i Partnerstvo za mir.

Tadić je rekao da je prihvatljiva samo potpuna saradnja s Hagom, što znači da svi optuženi moraju da odu u Hag i da se tamo suoče s pravnim postupkom. Čavić je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da put u Brisel i Strazbur vodi preko Haga i dodao da je neophodna saradnja nadležnih institucija dve zemlje na ispunjavanju međunarodnih obaveza.

Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenili su danas u Beogradu da promena Dejtonskog sporazuma nije potrebna i da su i RS i Srbija i Crna Gora "potvrdili privrženost" poštovanju tog sporazuma.

Koštunica i Čavić smatraju da je Dejtonski mirovni sporazum, osim što je okončao rat u Bosni i Hercegovini, omogućio i da se nađu rešenja za niz komplikovanih pitanja kao što su problem izbeglica i imovinskih odnosa: "Svako u ovom trenutku preinačenje Dejtonskog sporazuma, za šta ima jednostranih zahteva, promena ustava BiH, mogla bi imati upravo suprotan efekat, dakle, doprineti destabilizaciji ovog regiona." Čavić je dodao da bi "promena mimo volje srpskog naroda i institucija Republike Srpske značila bi potpunu političku destabilizaciju i, na kraju krajeva, otvorila vjerovatno jedan vrlo ozbiljan lanac radikalizama koji u ovom trenutku ne trebaju nikome."

Podsetimo da je predsednik predsednistva Bosne i Hercegovine, Sulejman Tihić, govoreći prošle nedelje pred generalnom skupštinom UN rekao kako su Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine koji se na tom sporazumu zasniva, kočnica daljem razvoju te bivše jugoslovenske republike. Pre Tihića o prevaziđenosti Dejtona govorili su i hrvatski predsednik Stjepan Mesić, kao i bivši ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Haris Silajdžić, i sam jedan od tvoraca Dejtona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.