Izvor: B92, 07.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik PSSE zadovoljan

Strazbur -- Postizanje saglasnosti članica SE oko dana borbe protiv smrtne kazne je odličan rezultat, kaže predsednik PSSE Rene Van der Linden.

Kako je predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), Rene Van der Linden precizirao, "Srbija je uspela da dobije zajednički stav u Komitetu ministara i to je izvanredan rezultat, uz samo jedan uzdržani glas - Poljsku". "To je doprinelo donošenju jasnog stava Saveta Evrope (SE), kao organizacije čuvara ljudskih prava", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Van der Linden u intervjuu agenciji FoNet.

On je napomenuo da čak ni Evropska unija, koja ima skoro upola manje članica, nije uspela da usaglasi zajednički stav o smrtnoj kazni.

"Srbija je na početku predsedavanja Komitetom ministara bila uzdržana, a sada pred kraj predsedavanja vidimo da je Srbija pokazala privrženost SE i da je zauzela jasan stav oko dana borbe protiv smrtne kazne", rekao je predsednik PSSE.

Van der Linden je ocenio da je govor premijera Srbije Vojislava Košunice pred poslanicima PSSE dobro primljen u pogledu predsedavanja Komitetom ministara.

Koštunica je, prema rečima Van der Lindena, u govoru i u odgovorima na pitanja poslanika dao jasnu poruku da je Srbija odigrala svoju ulogu u SE tokom predsedavanja.

"Mislim da je važno to što je Srbija pokrenula inicijative u pogledu međukulturalnog i međureligijskog dijaloga i kulturne baštine, koje su naišle na dobar prijem", rekao je Van der Linden.

Upitan o angažovanosti parlamentarne delegacije Srbije u PSSE, Van der Linden je rekao da ona nije ni manje ni više aktivna od drugih.

"Većina delegacija je veoma aktivna, ali to sve zavisi od sastava delegacije", rekao je on i dodao da neke delegacije imaju više aktivnih članova, a neke manje.

"Sve države članice i delegacije imaju sopstvenu ulogu, a šefovi nacionalnih delegacija aktivno promovišu rezultate postignute u PSSE u svojim nacionalnim parlamentima", objasnio je Van der Linden.

On je podsetio da je PSSE na prethodnom vodila raspravu o Kosovu i da je bilo jasno da je podeljena oko tog pitanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.