Izvor: B92, 22.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predreferendumska kampanja

Beograd -- Nedelju dana pred referendum o novom ustavu Srbije kampanja se sve više pojačava.

Međutim, građani uglavnom kažu da nisu dobro upoznati sa sadržajem teksta o kojem treba da se izjasne sledećeg vikenda.

Minstar vera u Vladi Srbije, Milan Radulović pridružio se kampanji. "Građani me uglavnom pitaju za konkretne stvari...Nemaju oni konkretnih primedbi, a konkretne primedbe nisam čuo ni od analitičara...I ovi što pozivaju na bojkot nemaju nijenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << člana u ustavu kao nešto što je za državu ili narod loše".

Međutim, kao primer jednog lošeg člana u ustavu, profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić navodi odredbu koja kaže da narodni poslanici i posle raspuštanja saziva parlamenta nastavljaju da obavljaju tekuće poslove do izbora novih poslanika.

Profesorka ustavnog prava Pajvančić tvrdi da je to pravno besmisleno i pita se koje to tekuće poslove narodni poslanici imaju da obavljaju osim donošenja zakona: "Glasa se dva dana što nigde nije zabeleženo kao praksa, čujemo da višak glasačih listića nije prepreka za validnost referenduma i ja očekujem da on bude, na kraju sa rezultatom koji smo već imali, a to je da 103 odsto izadje i glasa".

Prema procenama Centra za slobodne izbore i demokratiju, više od tri miliona građana sigurno će izaći na referendum, a još jedan milion njih izjasnilo se da će najverovatnije izaći.

Najčešća obrazloženja onih koji ne izlaze na izbore jesu nezainteresovanost za politiku i nepoverenje u političare.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.