Predrasude o raku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2015, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predrasude o raku

Ako ne verujete u vest da je otkrivena pilula koja sprečava rak – potpuno ste u pravu. Lekari u američkoj klinici "Mejo" utvrdili su da antioksidantni sumplementi ne smanjuju rizik od raka, kao i da suplementi koji sadrže beta-karoten, zapravo, povećavaju rizik od dobijanja raka, srodnog onom koji najčešće izaziva nikotin.

Druga istraživanja pokazala su da pušači koji uzimaju suplemente s vitaminom D imaju mnogo veće šanse da dobiju rak pluća, a da žene koje redovno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "bombarduju" organizam antioksidantnim preparatima imaju neznatno uvećan rizik od dobijanja raka kože.

Problem nije u antioksidantima, nego u antioksidantnim suplementima, jer postoji ogromna razlika između pozitivnih uticaja antioksidanata koji se unose voćem i povrćem i onih koncentrovanih u tableti. Dakle, dnevno pojedite pet porcija svežeg voća i povrća i iskoristićete sve blagodeti antioksidantnih materija iz njih.

Ukoliko ste u porodici imali slučaj raka dojke, a negativan vam je rezultat testa na gene BRCA1 i BRCA2, koji pokazuju postoje li predispozicije za mutaciju ćelija dojke u kancerogene, to, nažalost, ne znači da ste stoprocentno zaštićeni od bolesti. Nedavno sprovedeno istraživanje otkriva da porodična istorija bolje predviđa moguću pojavu raka dojke od testiranja na pomenute gene. Dobijeni rezultati najbolje potvrđuju tezu – kod žena s porodičnom istorijom raka dojke test je potvrdio potencijalnu opasnost samo u 4 odsto slučajeva. Žene s negativnom rezultatom testa imaju 40 odsto šanse da dobiju rak.

Rizik, takođe, varira u zavisnosti od broja rođaka koje su imale rak. Na primer, u slučaju da nemate predispoziciju za ćelijsku mutaciju i da je u vašoj porodici samo jedna rođaka obolela od raka dojke, šanse da se to i vama dogodi su 12–13 odsto. U slučaju da u vašoj porodici niko nije imao rak dojke, procenjuje se da vam se šanse umanjuju na 10 odsto.

Upozorenje je nedvosmisleno – ako imate porodičnu istoriju raka dojke i negativan rezultat testa na BRCA1 i BRCA2 mutacije, budite u pripravnosti. Pratite promene na dojkama jednom sedmično i idite redovno na pregled.

S vremena na vreme u javnosti se optuži neki proizvod da je izazivač raka. Na udaru je, tako, bio i mobilni telefon. Istraživanja, srećom, pokazuju da možemo slobodno da ćaskamo. Naime, radio-talasi iz mobilnog telefona srodniji su elektromagnetnim talasima koje emituje televizor nego jonskoj radijaciji X zraka. Broj obolelih od tumora na mozgu stagnira u proteklih 20 godina, uprkos tome što je u tom periodu drastično povećana upotreba mobilnih telefona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.