Izvor: B92, 22.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlozi za struju na Kosovu

Beograd -- Nenad Popović zatražio je u Briselu pomoć EU u rešavanju problema s električnom energijom i telekomunikacijama na Kosovu.

Šef srpskog ekonomskog tima za Kosovo u izjavi za B92 kaže da je to prvi sastanak te vrste i da ne treba očekivati spektakularan rezultat. Što se, pak, situacije na terenu tiče, ona je za nijansu bolja nego prethodne zime, pa najčešće restrikcije traju po dva sata.

Nenad Popović je u Briselu predstavnicima Evropske unije predstavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plan Koordinacionog centra za Kosovo za rešavanje ekonomskih problema na Kosovu.

Osim privatizacije i investiranja, ti predlozi su se odnosili i na problem struje, tačnije - na predlog Srbije da Kosovu ustupi 50 miliona kilovat-sati električne energije, koja bi bila distribuirana srpskim enklavama.

Popović kaže da tu nije reč o diskiminaciji, jer bi tu struju mogli da koriste i Albanci: "Konkretni predlozi su bili kako tehnički da se izvede snabdevanje ovih 50 miliona kilovat-časova za srpske zajednice", kaže on.

"Predlog je bio da 50 do 100 naših eksperata odmah počnu da rade u Kosovskoj energetskoj korporaciji, jer glavni problem KEK-a danas je loš menadžment."

Nadležnost Srbije i politička demagogija

UNMIK još uvek razmatra ponudu Vlade Srbije o donaciji električne energije i zajedno sa srpskim vlastima radi na njenoj realizaciji, saopštila je predstavnica UNMIK-a Mehthild Heneke.

Heneke, koja je portparolka četvrtog stuba UNMIK-a zaduženog za privredu, potvrdila je da se snabdevanje električnom energijom na Kosovu, nakon havarije u kosovskim elektranama A i B, stabilizovalo i dodala da se opet primenjuje sistem A, B, C u snabdevanju potrošača.

U Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji tvrde da to što Srbija nudi nije u njihovoj nadležnosti.

"Bilo kakva saradnja sa EPS-om bazira se na čistoj komercijalnoj osnovi i mi bismo želeli da tu saradnju produbljujemo, kao sa drugima, iako se EPS na našem tenderu za uvoz električne energije za 2007. godinu uopšte nije pojavio", kaže izvršni direktor KEK-a Paljuk Beriša.

"A ako je ta ponuda refleksija jedne politike i političke demagogije, ja ne mogu time da se bavim, ima time ko da se bavi", kaže on.

Beriša navodi i da su trenutno na snazi restrikcije od dva sata, ali da to zavisi od toga kojoj grupi pripadaju potrošači, odnosno da li redovno plaćaju energiju ili ne.

"Imamo mi neke parametre koji se upoređuju sa prošlom godinom, koji su bolji, tako da naplata je 12,5 posto bolja u odnosu na prošlu godinu, međutim, daleko od toga da budemo zadovoljni i da su ti uslovi koji će da rezultuju urednim snabdevanjem električnom energijom", kaže on.

"Naime, građani moraju biti svesni da oni moraju legalno da koriste električnu energiju, da je štede i, na kraju, da je plate", kaže Beriša.

Vraćanje mreže Telekomu

Pomoć od Evropske unije Nenad Popović je u Birselu tražio i da bi se ponovo uspostavila telekomunikaciona mreža Telekoma Srbije na Kosovu: "Tražili smo da Telekom ponovo počne da radi na Kosovu na osnovu licenci koje je skupo platio 1997. godine."

"Ovo što radi Telekom danas na Kosovu i Metohiji zaista je jedan od naboljih primera tržišne ekonomije, gde Telekom ima 300.000 svojih klijenata, od kojih su blizu 200.000 Albanaca", kaže on.

"Znači, Albancima ne smeta što je Telekom srpska kompanija, oni žele da imaju odličan servis, odličnu cenu, i to im Telekom i daje."

Početkom novembra, Regulatorna uprava Kosova za telekomunikacije isključila je predajnike za mobilnu telefoniju, pa sada signal Telekoma Srbije funkcioniše u enklavama, ali ne i u gradovima poput Prištine i Đakovice.

UNMIK je tada objasnio da u sredinama gde je procenjeno da Srbi nisu većina, taj signal nije ni potreban.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.