Predlozi Srbije i G8 u julu

Izvor: Blic, 19.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlozi Srbije i G8 u julu

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner doći će u Beograd narednog meseca kada će neke ideje pominjane na sastanku G8 pretočiti u novu rundu pregovora o statusu Kosova i Metohije, najavio je juče potpredsednik Vlade Božidar Đelić nakon razgovora sa šefom francuske diplomatije u Luksemburgu. Đelić je istakao da će srpski predstavnici tada izneti konkretne predloge vezane za rešenje kosovskog pitanja, ali nije želeo da detaljnije govori o tim predlozima.

Otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novog ciklusa pregovora o Kosovu, u razgovoru sa Đelićem, podržao je i slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, koji je istakao da razlike u shvatanju rešenja kosovskog problema između Srbije i Slovenije nisu nepremostive.

Đelić je istakao da je svojim sagovornicima u Luksemburgu stavio do znanja da je za Srbiju plan Martija Ahtisarija neprihvatljiv, te da Srbija neće prihvatiti bilo kakvu formu nezavisnosti Kosova.

Dogodine status kandidata za EU

- Srbija sve zemlje Saveta bezbednosti UN poziva na novu rundu pregovora koje će dovesti do kompromisnog rešenja, a poziv da se pristupi novom ciklusu pregovora uputili smo i Ujedinjenim nacijama, pre nekoliko nedelja. Rasparčavanje Srbije je opasan presedan koji neće unaprediti regionalnu stabilnosti - poručio je Đelić nakon niza sastanaka na marginama sednice Saveta ministara EU u Luksemburgu.

Inače, Đelić se juče sastao sa šefovima diplomatija Portugala, Slovenije i Francuske, koje će u narednih 18 meseci predsedavati EU.

- Od portugalskog šefa diplomatije Luisa Amada dobio sam obećanje da će uraditi sve da do kraja ove godine dođe do potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU. Slovenija je primila k znanju da želimo da se tokom njihovog predsedavanja popuni upitnik koji predstavlja ključ merenja spremnosti zemlje za status kandidata, a Kušneru sam predočio plan Srbije da tokom francuskog predsedavanja dobije status kandidata krajem 2008. godine - rekao je Đelić uz tvrdnju da Srbiji ide u prilog to što u potpunosti sarađuje s Hagom, što je konstruktivan partner u razgovorima o Kosovu i važan element stabilnosti na Balkanu.

On je svojim sagovornicima podelio agendu Srbije za naredne dve godine o pomnom pripremanju naše zemlje da dobije status kandidata i dospe na belu šengensku listu. Kako je naglasio, portugalski šef diplomatije Amado je Srbiji obećao tehničku pomoć i eksperte kako bi naša zemlja što pre dospela na belu šengensku listu, dok je Slovenija obećala pomoć na putu evropskih integracija.

Rupel je naglasio da je na zasedanju šefova diplomatija EU bilo reči o nekoj vrsti „moratorijuma, vremena koje se mora uzeti za konačne odluke o statusu Kosova".

Holandija ima tvrd stav prema srbiji

Najtvrđi stav o evropskoj integraciji Srbije i ovom prilikom pokazali su Holanđani. Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen u razgovoru sa Đelićem je istakao da u daljim integracijama Srbije neće biti zatezanja ukoliko Srbija ispuni sve uslove koji su jasni i poznati.

Savet ministara spoljnih poslova EU juče je pozdravio jasnu posvećenost Vlade u Beogradu u preduzimanju konkretnih akcija kako bi došlo do pune saradnje s Hagom, što je omogućilo nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Savet je ohrabrio Srbiju da nastavi sprovođenje potrebnih reformi koje će Srbiju približiti EU, kao i da nastavi s naporima da preostale haške begunce privede pred lice pravde.

Ministri su podržali napore Martija Ahtisarija i njegov predlog o statusu Kosova koji predstavlja osnov za donošenje nove rezolucije. „Ono što je važno je da li će postojati automatizam, odnosno da li će se, nakon perioda odlaganja pitanja Kosova, proces vraćati u SB UN, ili će doći do nekog drugačijeg procesa izvan njega", izjavio je predsedavajući Saveta ministara EU, Frank-Valter Štajnmajer po završetku sastanka.

Đelić poklanjao rakiju, frulice...

Đelić je za svoje sagovornike pripremio i prigodne poklone

iz Srbije.

U svoje ime poklonio im je svoju knjigu „Kada će nam biti bolje", a u kesi iznenađenja Vlade Srbije našli su se multimedijalni disk o Srbiji, čokanjčić domaće rakije, privezak za ključeve

sa opančićima, mali ćilim domaće radinosti i frulica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.