Predložen prijem Crne Gore u SE

Izvor: Blic, 17.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predložen prijem Crne Gore u SE

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) podržali su danas na sednici u Strazburu preporuku Političkog komiteta da Crna Gora kao 47. čanica bude primljena kao punopravna članica te organizaciju.

Konačnu odluku o prijemu Crne Gore u SE doneće Komitet ministara, na sednici od 10. i 11. juna. Predsednik PS SE Rene van der Linden rekao je, posle izglasavanja dokumenta, da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u vladavni prava i stvaranju pravne države. On je kazao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je zadatak Crne Gore da svoje građane učini ponosnima što žive u državi prava i zakona. Van der Linden je predsedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću, koji boravi u Strazburu, rekao da je Crna Gora uspešna evropska priča, jer može biti primer regionu kao multikulturno i multietničko društvo. "U SE očekujemo da će Crna Gora svojim radom dati značajan doprinos SE, posebno u godinama koje slede", rekao je Linden novinarima navodeći da i SE može značajno ponoći Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji i ispunjavanju kopenhaških kriterijuma, kao najvažnijiih instrumenati SE. Van der Linden je izrazio sumnju da bi nove članice, odnosno poslednjih 12 bile u stanju da tako brzo pristupe EU, kao što je to učinila Crna Gora.

Predsednik crnogorskog parlamenta je ocenio da je privilegija biti deo SE i izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih ocena te panevropske organizacije o crnogorskim reformama. On je ponovio da je Crna Gora posvećena evropskim i vrednostima SE i naglasio da su te vrednosti u Crnoj Gori bile zaštićene i u veoma teškom periodu poslednje dekade 20. veka kada je buktao rat među bivšim jugoslovenskim republikama. Krivokapić je istakao da je crnogorska državna nezavisnost izgrađena na vrednostima multietničkog društva i izrazio uverenje da će Crna Gora i ubucuće biti vredan primer za region kao efikasano, demokratsko, multietničko i otvoreno drustvo. On je naglasio da je Crna Gora prva zemlja koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i postala članica Partnerstva za mir, pa tek onda SE. Predviđeno je da prilikom prijema Crne Gore u SE pred evropskim poslanicima govori premijer Željko Šturanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.