Izvor: B92, 13.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog za izbor članova lustracione komisije

Beograd -- Na dnevnom redu skupštinskog zasedanja u ponedeljak će se naći i predlog za izbor članova lustracione komisije. Podsetimo, nedavno je, posle skoro tri godine od promene vlasti u Srbiji, republička skupština na predlog GSS-a po hitnom postupku usvojila Zakon o lustraciji. Nataša Mićić predložila je 18 potencijalnih kandidata između kojih će poslanici izabrati njih devet. Od devet članova komisije troje će biti izabrano iz redova sudija Vrhovnog suda Srbije, troje iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << redova istaknutih pravnih stručnjaka, jedan član komisije će biti zamenik republičkog javnog tužioca a dvojica narodni poslanici koji su diplomirani pravnici a nisu izabrani na istoj izbornoj listi.

Za članove komisije iz redova istaknutih prvanih stručnjaka Nataša Mićić je između ostalih predložila direktora Instituta za uporedno pravo profesorku Vesnu Rakić Vodinelić, dekana FPN Mijata Damjanovića, kao i predsednika Udruženja za uporedno pravo Dobrosava Mitrovića. Poslanici će takođe za članove lustarcione komisije izabrati i troje sudija iz Vrhovnog suda. Kandidati su Vida Petrović Škero, Sonja Manojlović, Jelena Borovac, Vera Pešić , Vladimir Tamaš i Miroslav Letić.

U međuvremenu, zbog izbora predloženih kandidata Nataši Mićić je otvoreno pismo uputio predsednik Odbora za ljudska prava u Leskovcu Dobrosav Nešić. On Nataši Mićić zamera što u predlogu članova za Komisiju za lustraciju nema ni jednog predstavnika nevladinog sektora. "Da li članstva u toj komisiji nije vredan jedan profesor doktor Vojin Dimitrijević, doktor Dušan Janjić, Biljana Kovačević Vučo ili, možda, Nataša Kandić. Šta je to što ih čini nepodobnim", zapitao se Nešić u otvorenom pismu.

Nataša Mićić u izjavi za B92 međutim kaže da je kandidate predložila posle konsultacija sa predstavnicima nevladinih organizacija. "Što se tiče same komisije, konsultovala sam razne stručnjake i nevladine organizacije, kao što su beogradski Centar za ljudska prava, profesora Vojina Dimitrijevića, Biljanu Kovačević Vučo, i mislim da ćemo izabrati prave ljude. Predloženi su eminentni pravni stručnjaci, sudije Vrhovnog suda, verujem da će zakon imati efekta i zbog toga je GSS i predložio takav zakon. Verujem da će ta komisija sa dobrim ljudima koji su spremni da rade, a u predlogu se nalaze takvi ljudi, dati pozitivan efekat i da će se na pitanju lustracije učiniti neki vidljivi rezultati", rekla je Nataša Mićić. Zakonom o lustraciji biće obuhvaćeno šest do sedam hiljada ljudi. Kako je predviđeno u zakonu, sledećih deset godina obavezno će se proveravati da li su kandidati za istaknute funkcije kršili ljudska prava od 1976. godine do danas. Po Zakonu o lustraciji biće na proveri i ljudi koji su sada na funkcijama: poslanici, svi ministri i njihovi zamenici, funkcioneri lokalne samouprave, sudije, poreznici, urednici državnih medija, vrh policije, vrh BIA-e i Generalštaba. Pošto ideja lustracije predviđa moralnu odgovornost - za utvrđene slučajeve kršenja ljudskih prava koji su zastareli za krivično gonjenje - jedina vrsta kazne biće ostvaka i odustajanje od kandidature.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.