Izvor: B92, 04.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Predlog ustava do kraja nedelje"

Beograd -- Predlog teksta novog ustava Srbije biće usaglašen do kraja ove nedelje, kaže predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković.

"Usaglašena su 152 člana, a do kraja nedelje biće i preostalo", kazao je Marković, dodavši da je usaglašeno sve osim teritorijalne organizacije i to zbog nedostatka vremena, a ne zbog nesaglasnosti. Marković je rekao da su za usaglašene članove ostavljene alternative i to su, pre svega, ona rešenja koja je na tekst nacrta ustava dostavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpska radikalna stranka.

On je najavio da će se ovih dana sresti sa zamenikom predsednika radikala Tomislavom Nikolićem kako bi proverio da li SRS ostaje pri tim predlozima ili će se oni dodatno usaglašavati na pododboru. "To je prilika kada će se javnost upoznati sa predlogom teksta novog Ustava. O tome će se razgovarati na Odboru za ustavna pitanja i zatim sledi javna rasprava", kazao je predsednik parlamenta.

Predlog teksta usaglašavaju predstavnici dva predlagača, Zoran Lončar u ime stranaka vladajuće koalicije i Dragor Hiber u ime Demokratske stranke, zajedno sa predsednikom parlamenta Predragom Markovićem.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović je rekao da je moguće doći do dogovora jer ne postoje nepremostive razlike u koncepciji budućeg Ustava Srbije. Prema njegovim rečima, nakon što se u Pododboru za ustavna pitanja iskristališe predlog, videće se na kojim su pozicijama parlamentarne stranke i koje su to ključne razlike i problemi koje treba rešiti da bi se došlo do zajedničkog predloga svih stranaka.

"Donošenje novog ustava ne treba posmatrati kao politički profit jer ustav je potreban iz više razloga. On je prioritet i svima je jasno da bez toga ne možemo dalje - to je pokretačka snaga koja će nas okupiti", rekao je Mladenović.

Usvajanje novog Ustava, koji bi zamenio onaj koji je doneo Slobodan Milošević, bilo je predizborno obećanje svih vladajućih stranaka od 2000. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.