Predlog upućen Kontakt-grupi

Izvor: B92, 03.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog upućen Kontakt-grupi

Priština, Beograd, Moskva -- Vlada Srbije uputila predlog pravila za pregovore o statusu Kosova ambasadama zemalja članica Kontakt-grupe u Beogradu.

Taj predlog trebalo bi da bude dostavljen i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Vlada Srbije usvojila je juče taj dokument. Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je u četvrtak da je reč o dokumentu u kome je navedeno sve ono što podrazumevaju fer pregovori, odnosno da se odredi tema, rok, način i forma pregovaranja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Samardžić je dodao da predlog sadrži nekoliko tačaka kako bi se sprečili i predupredili pregovori kakvi su bili oni koji je vodio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

Janjić: Međusobno prebacivanje odgovornosti

Dušan Janjić (Beta)

Direktor Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić, koji je imao uvid u vladin predlog, kaže da je to zakasneli predlog jer se, između ostalog u njemu predlaže da pregovori nemaju vremensko ograničenje, iako se zna da su oni ograničeni na 120 dana, da nema šatl-diplomatije, a trojka Kontakt grupe počinje upravo takvu diplomatiju naredne nedelje posetom Beogradu.

"Ovakav predlog će naići na ćutanje u institucijama kojima je poslat i on služi samo za domaću upotrebu, da se kaže kako smo mi sve pokušali ali postoji zavera da Kosovo postane nezavisno", kaže Janjić.

On smatra da trojka Kontakt-grupe posetom Beogradu i Prištini, sledeće nedelje, želi da izradi svoju zajedničku platformu uoči početka direktnih pregovora o konačnom statusu Kosova.

Beograd bi, povodom ove posete, kaže Janjić, mogao da ima veliki problem jer, pored toga što nema jasnu politiku o konačnom statusu Kosova nema ni svoj pregovarački tim:

"Niko iz vlasti, ni DS ni DSS, neće da prihvati odgovornost za poraz na pregovorima i gura onog drugog da se bavi Kosovom i pregovorima da bi on bio krivac za nezavisnost Kosova. Zato i nismo formirali tim niti znamo kada će se to dogoditi ni ko će u njemu biti", kaže Janjić.

Harčenko: Pregovori možda krajem iduće nedelje

Razmatra se mogućnost da pregovori o Kosovu i sastanak "trojke" počnu krajem iduće nedelje, kaže Aleksandar Bocan-Harčenko.

Povodom predloga o pravilima za pregovore o statusu Kosova koje je sinoć utvrdila Vlada Srbije, predstavnik Rusije u trojci EU-SAD-Rusija, koja će voditi pregovore o Kosovu, Harčenko je rekao da taj predlog još nije dobio, "što ne znači da nije na putu za Moskvu".

Ruski diplomata i stručnjak za Balkan dodao je da će ti predlozi verovatno biti razmatrani na prvom sastanku "trojke".

"Mi znamo za predloge Beograda o pregovorima koji su postojali u vreme bečkih pregovora i smatramo da su dobri i da su u redu", rekao je Harčenko.

Vizner: Nema podele Kosova

Američki pregovarač za status Kosova i Metohije Frenk Vizner izjavio je da je narednih 120 dana "otvoren proces" bez utvrđenog dnevnog reda i da najkasnije do 10. decembra treba da bude okončan.

"Obe strane imaju pravo i imaće priliku da slobodno iznesu svoje pozicije, a inicijativa i odgovornost za čitav proces umnogome leži na pregovaračkim stranama", rekao je ambasador Vizner za američki Radio Slobodna Evropa iz Praga.

U odgovoru na pitanje Vizner je rekao da je Kontakt grupa postavila principe i da nema podele Kosova.

"Mi mislimo da je to loša ideja i mi ćemo joj se suprotstviti", naglasio je Vizner.

Na pitanje da li su Sjedinjene Američke Države spremne, ukoliko ne omekša ruski otpor nezavisnosti Kosova, da priznaju nezavisnost pokrajine sa nekom koalicijom onih koji žele to isto, Vizner je rekao da "na ovoj tački treba da prođemo kroz tih 120 dana, a što se tiče SAD, naša pozicija je jasna i predsednik SAD je tu poziciju formulisao prilikom posete Tirani i u tome nema promena".

Džordž Buš je prilikom kratkotrajnog boravka u albanskom glavnom gradu 10. juna izjavio kako je sada vreme da južna srpska pokrajina dobije nezavisnost i pozvao vlasti u Moskvi da ne uspore taj proce.

Vizner je rekao kako generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun očekuje izveštaj trojke pre 10. decembra, dodavši da trojka uskoro kreće na put u regiju.

"Ovo su ozbiljni pregovori, treba da pokrijemo važna pitanja, da vidimo postoje li zajedničke tačke i da čitav region pokrenemo u pravcu mira i stabilnosti", ukazao je Vizner.

Zeri: Trojka stiže bez platforme

Trojka Kontakt-grupe stiže naredne nedelje u Beograd i Prištinu bez zajedničke platforme, piše prištinski list Zeri.

Trojka bi u Beograd trebalo da doputuje 9. avgusta, a u Prištini bi boravila 10. avgusta, piše Zeri pozivajući se na diplomatske izvore. Pre dolaska u region Frenk Vizner, Volfgang Išinger i Aleksandar Harčenko sastaće se 8. avgusta u Londonu, odakle kreću u "šatl diplomatiju", piše Zeri.

Prema pisanju beogradskih listova Blic i Večernje novosti, srpska vlada će tražiti od Kontakt-grupe da se pregovori Beograda i Prištine odvijaju direktno, a ne tzv. šatl diplomatijom. Biće zatraženo i da pregovori o Kosovu nemaju vremensko ograničenje i da odluku o statusu te srpske pokrajine može da donese samo Savet bezbednosti UN.

Prema pisanju Blica, među merama koje će biti upućene članicama Kontakt-grupe jeste i to da se u novoj fazi pregovara o statusu odbaci plan izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija, koji, između ostalog, predviđa nadziranu nezavisnost te srpske pokrajine.

Večernje novosti navode da se "Srbija zalaže za istinske pregovore, između ostalog, da bi prvi put čula od kosmetskih Albanaca koji je njihov krajnji kompromisni predlog za budući status i da zato Beograd insistira da pregovori počnu što kasnije".

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je 2. avgusta da je Vlada Srbije usvojila predlog pravila po kojima će se odvijati pregovori, ali nije želeo da precizira o kakvim pravilima je reč.

Prema Samardžićevim rečima, taj predlog biće upućen članicama Kontakt grupe i njihovim ambasadorima u Beogradu.

Komersant: Proces zbližavanja stavova ipak počeo

Izjava šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića da je Srbija spremna na ozbiljan kompromis o Kosovu svedoči o tome da se stav Beograda menja, piše moskovski dnevnik Komersant.

Dnevnik, međutim, piše da ti ustupci, na koje je spremna Srbija, za sada nisu dovoljni kako za Albance, tako i za Zapad.

"Ali, korak Beograda u susret kosovskim Albancima je samo malo smanjio jaz koji deli stavove Beograda i Prištine: kosovski Alanci ne žele da čuju ni o čemu drugom sem o nezavisnosti, a i Zapad ne namerava da ide daleko od Ahtisarijeve formule", ocenjuje list.

"Vojislav Koštunica i ministar Slobodan Samardžić su tako kategorično pre godinu i po dana odbacivali ideju nezavisnosti Crne Gore, tako da se i o Kosovu njihov stav može promeniti. Istina, kao pravilo, to se dešava suviše kasno, kada se Beograd već nađe pred svršenim činom", zaključuje Komersant.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.