Izvor: B92, 28.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Predlog otvara vrata nezavisnosti"

Priština, Vašington -- Kosovski premijer Agim Čeku kaže da Ahtisarijev predlog nije savršen, ali da predstavlja osnovu za formiranje države Kosovo.

U autorskom tekstu objavljenom u prištinskom dnevniku "Koha ditore", on je kritikovao pojedina mišljenja da plan specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova treba odbaciti.

"Javne rasprave o ovom dokumentu su i te kako dobrodošle i potrebne, jer niko bolje od naroda Kosova ne zna šta je za njega dobro. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Međutim, treba imati u vidu mogućnost koja nam se daje predlogom", kazao je Čeku.

"Dokument koji je on izradio izgleda kao da odnose većina-manjina pretvara u čistu matematiku cifara i postotaka. Mi koji ovde živimo znamo da će manjine na Kosovu biti slobodne i sigurne. Naš stav i odnos prema manjinama to garantuje", kazao je Čeku.

On je rekao da po tom pitanju međunarodna zajednica i sami Srbi na Kosovu imaju ozbiljne sumnje: "Zato je Ahtisari izradio dokument koji je, iako nije savršen, prihvatljiv za međunarodnu zajednicu i manjine, ali koji istovremeno Kosovu omogućava stvaranje države."

"Nezavisnost potiče iz istorije i naše duše. Nju nam ne poklanja međunarodna zajednica, ona nam pripada. Onoliko koliko imamo pravo na nezavisnost, toliko treba da smo svesni da sami ne možemo da izađemo na kraj. Ili preciznije, za naše je dobro da ne budemo sami", naveo je kosovski premijer.

"Nezavisnost održivo rešenje"

Jasno je da 95 odsto kosovske populacije želi nezavisnost i mislim da je to jedino održivo rešenje, izjavio je Džems O’Brajen, bivši izaslanik predsednika SAD za Balkan.

"Proces mora biti okončan tako što će se zaštititi srpska kulturna baština i Srbima koji žive na Kosovu omogućiti da žive normalno. U tome je uloga međunarodne zajednice suštinski važna", rekao je on za Glas Amerike.

"Pitanje je sada kako će se Rusi ponašati u Savetu bezbednosti. Od njih će se tražiti da omoguće svima koji to budu želeli da priznaju nezavisnost Kosova i Rusi će morati da se izjasne o tome", kazao je O'Brajen.

"Oni nemaju direktnog interesa na Kosovu, ali brinu o tamošnjoj pravoslavnoj zajednici i žele da se rešenjem kosovskog statusa toj zajednici omogući da živi dobro. Ja sam saglasan sa tim i mislim da je moguće naći rešenje", rekao je on.

De Monbrijal: Neki oblik nezavisnosti neizbežan

Diretor Francuskog instituta za međunarodne odnose Tjeri de Monbrijal ocenio je u Beogradu da će Srbija naći svoje mesto u Evropskoj uniji i da će se to dogoditi "relativno brzo", ali da ne može da izbegne neki oblik nezavisnog Kosova.

Na predavanju koje je održao u Francuskom kulturnom centru, De Monbrijal je ocenio da Srbija "ne može da umakne nekom obliku nezavisnosti Kosova".

"Zauzvrat, čini mi se da je moguće, ako sve strane ispolje inteligenciju, da se pregovara o nekim aranžmanima da stvari postanu prihvatljive za Srbe", rekao je on, dodavši da se to odnosi na položaj Srba kao manjine na Kosovu i zaštite kulturnih dobara.

On je ocenio da je "duh koji vlada u međunarodnoj zajednici protiv Srbije", zbog onoga što se događalo u vreme vladavine Slobodana Miloševića, zločina koji su počinjeni i medijski propraćeni. Dodao je i da je i sada sećanje na taj period jako prisutno na Zapadu, uključivši i Francusku.

Sa druge strane, ukazao je De Monbrijal, i danas, posebno u Evropi ali i u SAD, postoje tragovi ideologije o pravima države da same sobom upravljaju, koje je često pristrasno posmatrano.

"Da bi se obezbedila stabilnost nekog regiona, ne možemo da premeštamo granice ako to nisu prihvatile dve strane a glavni igrači se sa tim složili. Ako to nije slučaj, onda nastaju problemi".

Prema njegovim rečima, u bivšoj Jugoslaviji je učinjena upravo ta greška da je u početku krize priznata nezavisnost Slovenije i Hrvatske bez dogovora koji bi se odnosio na ceo region. To je iz nekih razloga požurivala Nemačka i bilo je jasno da se ide u produbljivanje krize, dodao je on.

Posle NATO intervencije 1999. godine, bilo je ocigledno da smo se zaputili ka rešenju gde će Kosovo biti ili nezavisno ili će međunarodna zajednica tamo drzati vojnike unedogled.

Od tada, stanje nije održivo, a teškoća je da je javno mnjenje svuda u svetu u prilog nezavisnosti Kosova, ocenio je francuski analitičar.

Prema njegovim rečima, "SAD su se obavezale i rade na nezavisnosti Kosova" a EU prati tu liniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.