Izvor: B92, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborni antireferendumski savez

Beograd -- GSS, LDP, LSV i SDU na zajedničkoj sednici stranačkih glavnih odbora pozvali na bojkot referenduma i proglasili koaliciju.

Čelnici Liberalno-demokratske partije, Građanskog saveza Srbije, Socijaldemokratske unije i Lige socijaldemokrata Vojvodine pozvali su svoje pristalice na bojkot referenduma o Predlogu ustava Srbije, navodeći da je taj akt kompromitujuć, prevarantski i skandalozan i proglasili izbornu koaliciju tih stranaka.

Te četiri stranke su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na zajedničkoj sednici glavnih odbora u Beogradu donele odluku i o zajedničkom izlasku na izbore, koji će uslediti posle referenduma na kom će se građani izjašnjavati o ustavu Srbije. Čelnici tih stranaka su rekli da u tu koaliciju neće moći ući više nijedna partija, ali su naveli da će na njihovoj izbornoj listi biti mesta za nevladine organizacije i pojedince.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da pristalice te stranke i građane poziva da bojkotuju referendum, a ne da izađu i zaokruže "ne", pošto bi učešće u referendumskom procesu značilo pristajanje na Miloševićevska pravila igre.

Predsednica GSS-a Nataša Mićić rekla je da ta stranka ne prihvata ustav koji služi kao kompenzacija za neuspeh Akcionog plana, kompenzacija za prekid pregovora sa EU i kao dimna zavesa u rešavanju statusa Kosova.

Predsednik SDU Žarko Korać je, oštro kritikujući rad Vlade Srbije, rekao da Srbijom vladaju Vojislav Koštunica i funkcioner Socijalisticke partije Srbije Ivica Dačić i da je Koštunica na mala vrata vratio SPS u politiku. Kao dovoljan razlog za bojkot referenduma, Korać je naveo to što nije bilo javne rasprave. "Srbija danas liči na Vojislava Kostunicu. Mrzovoljna, mračna, hoće u Evropu, a u stvari neće", rekao je Korać.

Lider LSV Nenad Čanak kazao je da je neophodna borba protiv piromanske vlasti: "Kada se se osvrnem oko sebe i vidim da je Bugarska u EU, Budva da je inostranstvo, a Koštunica naš premijer, zaključujem da se moramo boriti".

Svoju podršku koaliciji četiri stranke, svojim prisustvom dali su i predsednici više nevladinih organizacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.