Izvor: B92, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred sastanak EU u Briselu

Brisel, Beograd -- Izvori iz EU navode da će EU sutra potvrditi spremnost za saradnju sa Srbijom kad ona sprovede reforme.

Šefovi država i vlada Evropske unije bi na zasedanju sutra i u petak u Briselu trebalo da izraze jasnu spremnost da Srbiju prime u članstvo EU, pošto ona, uz podršku EU, sprovede sve nužne demokratske i ekonomske reforme.

Izvori Saveta ministara EU preneli su agenciji Beta da bi evropski lideri, kao što je nagovestio italijanski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Romano Prodi, trebalo da se osvrnu na trenutno stanje u odnosima sa Srbijom.

Srpski predsednik Boris Tadić, koji će sutra na svečanosti u NATO-u potpisati Okvirni sporazum o ulasku Srbije u Partnerstvo za mir, očigledno će pokušati da na to utiče.

Ali, sasvim je mala mogućnost, navode izvori Bete, da se lideri evropske dvadesetpetorice i dogovore o obnavljalju pregovora o pridruživanju sa Srbijom uz uslov da sadašnje ili nove srpske vlasti, posle izbora, uspostave punu saradnju s Haškim sudom.

Lideri EU će, prema nacrtu zaključaka zasedanja, "podstaći" srpske vlasti da ulože sve napore da se dostigne puna saradnja s tribunalom u Hagu.

Koštunica s ambasadorima EU

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica održao je sastanak sa ambasadorima zemalja-članica Evropske unije u Srbiji. Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i šef Evropske komisije u Srbiji ambasador Žosep Ljoveras.

Prema saopštenju Vlade, Koštunica je na sastanku rekao da je Srbija učinila veliki napredak u reformama i da su evropske integracije strateški prioritet Srbije.

On je rekao da je Vlada Srbije donela Nacionalnu strategiju za pristupanje EU, koja predstavlja osnov za dalje sprovođenje reformi, i naglasio važnost nastavka pregovora i neophodnost partnerskih odnosa Srbije i EU.

Tadić razgovarao sa Kondolizom Rajs

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas telefonom s državno sekretarkom SAD Kondolizom Rajs o poboljšanju odnosa dve zemlje, saopšteno je iz predsednikove pres službe.

Kako se navodi u saopštenju, Kondoliza Rajs prenela je predsedniku Tadiću snažnu podršku SAD demokratskim snagama i daljim evropskim i evroatlantskim integracijama Srbije.

Tadić je zahvalio na podršci SAD priključenju Srbije Partnerstvu za mir. Predsednik Srbije i Kondoliza Rajs založili su se za dalji dijalog Srba i Albanaca o budućem statusu Kosova i Metohije, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.