Pred Srbijom teška godina

Izvor: S media, 06.Mar.2010, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred Srbijom teška godina

Predsednik Srbije i lider DS Boris Tdić izjavio je danas da Srbiju čeka teška godina u kojoj treba rešavati strukturne probleme, i da vanredne parlamentarne izbore iniciraju oni koji su u prethodnim godinama stvorili probleme koje Vlada Srbije mora da rešava.

"Ova godina biće izuzetno ekonomski teška, jer će se Srbija suočiti sa strukturnim problemima domaće ekonomije",izjavio je Tadić na sednici Glavnog odbora DS u Staroj Pazovi.

On je izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da se poboljšanje životnog standarda građana može očekivati tek naredne godine.

Tadić je ocenio da Vlada Srbije treba da nastavi sa politikom štednje i da novac ulaže samo u one projekte koji će omogućiti razvoj Srbije i povećanje broja radnih mesta.

Tadić je dodao da pojedini ekonomski parametri ukazuju da se Srbija nalazi na putu izlaska iz krize, ali da se budžet i dalje ne puni očekivanom brzinom, kao i da je nezaposlenost narasla 17 odsto.

Predsednik je rekao i da Srbiju čeka politički program koji će trajati narednu deceniju i da su pred Vladom Srbije pitanja ublažavanja ekonomske krize, rešavanje dnevnih problema - štrajkovi, kursa dinara, sprovedjenje generalnog kursa reformi.

Prema njegovim rečima, činjenica da je Vlada Srbije primenila mere za ublažavanje ekonomske krize i njima ublažila efekte, što je dovelo do toga da su ukupni parametri domaće ekonomije bolji nego u nekim zemljama EU, jeste činjenica, koja, medjutim, ipak neće učiniti srećnim gradjane Srbije.

Program za stabilno i srednje razvijeno društvo

Tadić je na sednici Glavnog odbora DS u STaroj Pazovi je ukazao da u Srbiji danas ima "i dobrih i loših infromacija", da je loša ta da se budžet ne puni očekivanom brzinom i da je u januaru zabeležen pad budžetskih prihoda od 8,5 odsto.

Nezaposlenost u Srbiji je 17 odsto, dok je u Španiji 20, ali to, kako je naglasio, ne može da uteši ni gradjane Srbije, niti vladu.

Kao dobru vest, predsednik DS, izdvojio je to što je sprečen ogroman rast nezaposlenosti tokom svetske ekonomske krize, poručivši da će po ekonomskim parametrima 2010. Srbija izaći iz recesije, ali da to i ne znači da će biti povećan životni standard gradjana.

Tadić je istakao da su dobre vesti i to sto je inflacija pod kontrolom i da iznosi sedam odsto, da je porasla štednja gradjana, a devizne rezerve podignute za 30 odsto. Rast izvoza i smanjenje uvoza, najbolja je vest rekao je Tadić.

Suština deklaracije distanciranje od zločina

Predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić izjavio je danas da Skupština Srbije treba da usvoji Rezoluciju o Srebrenici i da je suština u tome da se jasno izjasni i distancira od zločina koji je tamo počinjen.

"Verujem da će Skupština Srbije uskoro usvojiti Rezoluciju o Srebrenici i bila bi velika greška ukoliko bi za nju glasala samo vladajuća većina", istakao je Tadić na sednici Glavnog odbora DS u Staroj Pazovi.

Tadić je rekao da su sve dileme o tome da li je potrebno usvojiti jednu ili dve rezolucije i da li je reč o genocidu ili zločinu, "promašile temu", jer je, kako je naveo, suštinska stvar u tome da se kaže da narod nije krivac.

"Srbija mora da se distancira od tog zločina, jer su i zločini nad Srbima bili masovni", rekao je Tadić.

On je dodao da je Srbija svojim sudskim sistemom dokazala da je u stanju da procesuira ratne zločine i sudi svojim gradjanima koji su u tome učestvovali, kao što je to bio proces protiv pripadnika "Škorpiona", ali da ne pretenduje da preuzme svaki taj proces.

Neophodna podrška medija

Lider Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da su mediji nezaobilazni činilac u sprovodjenju politike razvoja države, i zatražio njihovu podršku u realizaciji strateškog plana "Srbija 2020.".

"Nama je potrebna saradnja sa medijima kako bismo poslali poruku gradjanima kakva je njihova perspektiva u budućnosti", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora DS u Staroj Pazovi.

Tadić je, medjutim, istakao da očekuje od novinara da poštuju principe svoje profesije, kao što zahteva od političkih struktura da poštuju principe svoje profesije.

"Želim da zajedno budemo saglasni oko osnovni principa i načela i pravca strateškog razvoja Srbije do 2020. godine", rekao je Tadić, najavljujući da će Vlada Srbije uskoro predstaviti strateški, desetogodišnji razvojni plan.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.