Pred MSP većina za nezavisnost Kosova

Izvor: S media, 12.Okt.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred MSP većina za nezavisnost Kosova

U nezvaničnom prebrojavanju, koje su prethodnih sedmica pominjali zapadni diplomati, navodi se da će nezavisnost Kosova pred Međunarodnim sudom pravde podržati predstavnici 16 država, dok će stav Beograda da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova protivno međunarodnom pravu podržati 15 država.

Kako je najavljeno u Prištini, najviše privremene institucije Kosova uskoro će formirati tim stručnjaka za odbranu interesa Kosova pred MSP,a ukoliko zatreba angažovaće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i strane eksperte.

Mišljenje MSP biće pravnog karaktera koji ima politički uticaj. Odluka suda neće biti kategorički utvrđena u jednom pravcu. Sud će izvesno izneti stav da je jednostrano proglašena nezavisnosti protiv međunarodnog prava, ali će isto tako uzeti u obzir da je Srbija na delu svoje teritorije koji želi da se otcepi primenila silu. Time se neusklađenost jednostrano proglašene nezavisnosti relativizuje, kaže Radoslav Stojanović, stručnjak za međunarodno pravo.

Očekujem, dodao je on, da će sud usmeriti obe strane na pregovore o pitanjima spora. To ne moraju da budu pregovori o statusu nego o nizu drugih tehničkih pitanja, kao što je recimo šta učiniti sa 200.000 Srba koji su napustili Kosovo pod pretnjama, odnosno na silu, ocenjuje Stojanović.

Škeljzen Malići, politički analitičar iz Prištine, smatra da će MSP, pre svega, formirati svoj stav o nezavisnosti Kosova na osnovu argumenata, a ne pod političkim pritiscima.

Pretpostavljam da će sud razmotriti argumente zemalja koje su se prijavile za učestvovanje u javnoj raspravi i na osnovu njih formirati svoj stav. To što se na strani Srbije nalazi 16, a na kosovskoj 15 zemalja, ne govori ništa o krajnjem ishodu, jer nije reč o sportskoj utakmici, kaže Maljići.

Ukoliko MSP bude doneo odluku pod političkim pritiscima, onda je pozitivan ishod na strani Kosova, jer među zemljama koje podržavaju nezavisnost i koje su u prilog tom stavu priložile sudu argumente, nalaze se najuticajnije i najjače svetske sile. To, međutim, kaže Maljići, nije slučaj sa Srbijom, koja ima podršku manje razvijenih zemalja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.