Izvor: Blic, 02.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravo kao pravednost

Pravo kao pravednost

Pravnik, istoričar i intelektualac ekstraklase Slobodan Jovanović osuđen je posle 1945. godine na 20 godina robije. Kako je drugim povodom i u drugim prilikama zapisao, pod zastavom ideologije i totalitarizma 'mnogi su mogli nekažnjeno, pa čak i uz nagradu, dati oduška svojim rđavim strastima'. Tačno je, ta količina nepravde i revolucionarne strasti pretočena u zakone jeste ga svojevremeno osudila. Međutim, isti taj Slobodan Jovanović od 2002. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalazi se na novčanici ove zemlje koja ima nominalnu vrednost od 5.000 dinara, što je primer neverovatnog paradoksa. Nepravedna presuda nad njim, prema raspoloživim saznanjima, nije sudski poništena, a država je njegov lik stavila na svoju najvredniju novčanicu.

Dakle, ovaj primer, a ima ih na desetine hiljada, dovoljan je razlog da država Srbija konačno donese zakon o rehabilitaciji. Njegovim usvajanjem imaćemo pravednost koja se kroz ovaj zakon izjednačila sa pravom, pravednost koja valja da postane konkretna i životna i da ne ostane formalna i apstraktna. To ideološko 'čupanje brkova' na svu sreću valjda jeste definitivno i neopozivo prošlo. Jer, kako je Dučić davno napisao, 'zakoni su zemna stvar i oni se menjaju', pa tako i istine o pravu na drugačije mišljenje i život pobeđuju zlu kob ideologije. Tako se i Dučić, valja priznati kasno, ipak vratio u svoje Trebinje jer su zemne stvari postale drugačije.

Sasvim otvoreno, precizno, glasno i jasno treba reći da je Predlog zakona o rehabilitaciji po svom karakteru, ciljevima i vrednosnim elementima potpuno civilizacijski utemeljen i sasvim opravdan potez ove vlasti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.