Izvor: B92, 01.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravni savetnici: Tužilaštvo namerava da falsifikuje istinu

Beograd -- Pravni savetnici bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom, izjavili su u utorak da na osnovu prva dva svedočenja po optužnici za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu "naslućuju da tužilaštvo Tribunala namerava da falsifikuje istinu" o ratovima na tom području. Kako je na konferenciji za novinare rekao advokat Dragan Ivanović, tužilaštvo namerava da to učini "na štetu srpskog naroda" i "prikrivajući zločine stranih sila, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plaćenika, terorističkih organizacija" i drugih koji su učestvovali u tim ratovima. On je ocenio da je tužilaštvo upravo u toj nameri izvelo kao svedoka predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji je svojevremeno priznao da je radio na rasturanju bivše SFRJ, dok tužilaštvo, prema oceni Ivanovića, pokušava da dokaže da je za raspad SFRJ kriv Milošević. Ivanović je, medjutim, izrazio uverenje da će se Milošević "izboriti sa svim falsifikatima", uz ocenu da je njegovo uvodno izlaganje po optužnici za Hrvatsku i BiH bilo "briljantno", a da je njegov nastup pred sudom i inače "jak jer iznosi istinu".

Beogradski advokat Dragoslav Ognjanović, takodje Miloševićev pravni savetnik, rekao je da optuženi nema posebnu strategiju za ispitivanje svedoka Mesića, već da je i za njega imao pripremu kao za druge svedoke, iako mu se zbog dosadašnjeg političkog angažmana i funkcije koju trenutno obavlja pridaje veći značaj. Istakavši da je Mesić svedok koji treba da potvrdi teze tužilaštva o Miloševićevoj krivici, Ognjanović je ocenio i da mu optuženi "to neće dozvoliti". Miloševićevi pravni savetnici ponovo su optužili tužilaštvo Tribunala da na sve načine pokušava da suzi prava optuženog i onemogući "njegovu borbu za istinu", odnosno odbranu. Ognjanović je kazao da tužilaštvo i dalje optuženom i njegovim savetnicima ne dostavlja na vreme sav potreban materijal, da često u poslednjim trenucima menja raspored svedočenja, dok je sudsko veće kritikovao zbog toga što se, kako je kazao, oglušuje o većinu prigovora optuženog. On je dodao i da je neizvesno kada će sudsko veće odlučivati o zahtevu Miloševića da ga više ne zastupa holandski advokat Miša Vladimirof kojeg je sud, uz još dvojicu advokata, imenovao za prijatelja suda koji je Miloševiću trebalo da pomaže u odbrani. Milošević je zatražio da ga on ubuduće ne zastupa nakon što je Vladimirof jednom holandskom listu izjavio da već sada postoje dokazi da Milošević bude osudjen po optužnici za Kosovo, a Ognjanović je kazao da bi zbog takvog kršenja pravila Tribunala i pravnog postupka Vladimirof morao biti kažnjen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.