Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravdanje neopravdanih izostanaka

Beograd -- Predlogom novog poslovnika o radu Skupštine Srbije biće ukinut takozvani "radni kvorum".

Ukidanjem tog kvoruma, preduslov za odvijanje sednice bilo bi prisustvo 126 poslanika u zgradi parlamenta, bez obzira na broj poslanika prisutnih u sali. Inače, do sada je za usvajanje dnevnog reda sednica i glasanje o zakonima bilo neophodno prisustvo 126 poslanika u skupštinskoj sali. Poslanici Skupštine Srbije uskoro će moći i jednom mesečno javno da unakrsno ispituju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijera i ministre.

Umesto nekadašnjih poslaničkih pitanja koja su Vladi upućivana usmeno sa skupštinskih sednica ili u pisanoj formi, poslanici će ubuduće lično ispitivati ministre ili premijera i njegovog zamenika. Neki od ministara kažu da su spremni na "unakrsnu paljbu" pitanja iz, pre svega, opozicionih, ali ako bude želje, i vladajućih stranaka.

Ministar prosvete i sporta spreman je na suočavanje s poslanicima: "O istim trošku da tako kažem, nadam se da će i javnost i poslanici biti obavešteni o onome što je demokratski red i što smo 15 godina zahtevali od svih ministara i ministarstava da budu servis građana i da polažu račun poslanicima."

Međutim, ministar poljoprivrede, Ivana Dulić Marković, zapitala se u kom pravcu rasprava može da ode: "Da li će biti konstruktivna, da li će biti dobronamerna ili će to samo da služi za političku promociju?"

Gordana Čomić, poslanik Demokratske stranke, smatra da je to dobra promena poslovnika. "To je prilika i za vladajuću većinu i za opoziciju. I to je najbolji način da se proveri koliko je Vlada sposobna. Mi mislimo da ova Vlada nije sposobna i prvi dan kada ćemo je propitivati mislim da ćemo to i dokazati", kazala je ona.

Međutim, njen kolega iz opozicionih klupa, radikal Aleksandar Vučić, rezervisan je prema toj novini, podsećajući da skupštinska većina nedavno nije dozvolila raspravu o radu Vlade: "To čak nije ni interpelacija u pravom smislu reči. To je postavite pitanje, pa vam oni odgovore šta hoće i kako hoće, a ne skupštinska rasprava koja bi mogla da donese dobrobit opoziciji ili građanima Srbije u celini."

Skupštinska sala ubuduće će najverovatnije izgledati praznije jer će novim poslovnikom biti ukinut takozvani radni kvorum od 84 poslanika, kolko je bilo potrebno da Skupština zaseda. Prema rečima predsednika skupštine Predraga Markovića ukidanjem kvoruma omogućava se da više poslanika učestvuje u radu resornih odbora na razmatranju zakona. I dok DS to podržava potkrepljujući to podatkom da ni u jednom evropskom parlamentu nema kvoruma, radikali smatraju da je to izgovor za nedisciplinu poslanika vladajuće kaoalicije.

Inače, na sledećoj sednici, pored ponovljenog glasanja o Zakonu o Vladi, biće razmatran i Zakon o Skupštini koji je pre par meseci povučen iz procedure zbog velike bure u javnosti zbog plata i beneficija staža koji je bio predviđen prvobitnim predlogom. "U odnosu na to to je samo dodato rešenje pitanja da poslanici Srbije imaju ista prava kao građani Srbije i kada su u pitanju primanja i kada su u pitanju penzije", rekao je predsednik Skupštine.

Podsetimo, pre nekoliko meseci poslanici su kroz taj zakon pokušali da sebi višestruko povećaju plate u odnosu na prosečna primanja u Republici, dok je jedan od predloga bio i beneficirani staž koji nemaju čak ni rudari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.