Prava rekonstrukcija, a ne šminka

Izvor: B92, Tanjug, 17.Nov.2010, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prava rekonstrukcija, a ne šminka

Beograd -- Vlast i opozicija saglasni da rekonstrukcija Vlade treba da bude urađena ozbiljno. Stručnjaci ukazuju da treba smanjiti i administraciju.

Dan nakon što je najavljena rekonstrukcije Vlade, osim priznanja lidera vladajuće koalicije da je Cvetkovićev kabinet glomazan, o rezovima u Nemanjinoj ništa više nije poznato.

Ekonomisti smatraju da je reč marketinškom potezu vlasti, jer bi pravo smanjenje trebalo da zahvati ne samo ministarske funkcije, već i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propratnu administaciju i brojne agencije koje su na budžetu Vlade.

Dragutin Zelenović, Radoman Božović, Nikola Šainović - ovi Miloševićevi premijeri iz devedesetih uspeli su da sastave manje kabinete od Cvetkovićeve koalicione Vlade, a aktuelna vlast veća je i od svih kabineta posle 2000. godine.

B92 u Vladi nije uspeo da dobije odgovore na pitanja kako će rekonstrukcija izgledati i zašto se tek posle dve godine rada Vlade priznaje da je ona glomazna i skupa.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da je još prošle godine pokrenuo pitanje smanjenja Vlade i da prostora za to u uslovima krize ima.

"Ja sam svojim ličnim primerom pokazao da svoje mesto želim da ustupim bilo kojoj članici koalicije bez ikakve političke kompenzacije i da ličnim primerom pokažem koliko je važno da imamo takvu Vladu", izjavio je Ljajić.

"Dakle, spreman sam ne samo za rekonstrukciju Vlade, već sam spreman da se i sam rekonstruišem”, poručuje on.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan obećava da će racionalizacija značiti ukidanje sistema privilegija.

"Rekonstrukcija Vlade ne sme da bude demagogija gde ćemo imati dva ministra manje, ali 20.000 službenika više. I to je stav iza koga danas stojim i ja lično i moja stranka”, kaže Trivanova.

Opozicija ne veruje vlasti. Funkcioner Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić pita zašto se glomazne Vlade nisu setili ranije i smatra da se smanjenjem broja fotelja neće mnogo uštedeti.

"Dakle, neki od današnjih ministara će sada postati zamenici ministara. Da li oni lično ili neko drugi, ali će cela struktura ostati ista”, očekuje on.

Ni ekonomisti ne očekuju mnogo od najavljene rekonstrukcije. Biljana Stepanović iz "Biznis info grupe” kaže da će Vlada uštedeti jedino ako napravi radikalne rezove u celoj administraciji, što je uostalom i zahtev MMF-a.

"Najavljena rekonstrukcija Vlade marketinški lepo zvuči, da građani shvate da Vlada polazi od sebe i da se eto lišava ministarstava, međutim to je prosto jedan propagandno-politički potez”, ocenjuje ona.

"Neće da škodi ako bude manja, neće da škodi ako mi uštedimo na ministrima, državnim sekretarima, automobilima, sekretaricama i svemu, ali to nije presudno. Da bi se štedelo mora da se smanji državna administracija na svim poljima”, smatra Stepanovićeva.

Ima dosta prostora za uštede, smatra Rodoljub Šabić (FoNet, arhiva)

Na glomazan državni aparat ranije je ukazivao i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je na svom sajtu objavio katalog organa javne vlasti.

Došao je do zbira od 11.000 državnih subjekata koji su na državnim jaslama i 140 različitih tela ministarstava, uprava, zavoda, fondova i drugih organizacija.

"U tom ogromnom konglomeratu sasvim sigurno ima koliko hoćete prostora za racionalizaciju, za uštede, za bolju organizaciju, dakle za rezultat sa manje potrošnje, a naročito što se bližimo vrhu”, ocenjuje Šabić.

"Dakle na samom vrhu države mi u strukturi državnih agencija, zavoda, javnih preduzeća, imamo sasvim sigurno veliki broj subjekata koji bi morali biti predmet te rekonstrukcije ili organizacije”, ukazuje on.

Rekonstrukcija Vlade još nije na dnevnom redu, ali su tri najveće stranke - DS, SPS i G17 načelno saglasne da je racionalizacija neophodna.

Mediji spekulišu da bi se lideri Boris Tadić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić mogli sresti već ove nedelje ali, kako saznje B92, zvaničnog poziva još nema.

Konačan dodgovor o rekonstrukciji Vlade i načinu na koji bi kabinet u Nemanjinoj ulici 11 mogao biti smanjen može se očekivati posle kongresa Socijalista, skupštine Demokrata i usvajanja budžeta, kako vladajuća većina ne bi bila ugrožena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prava rekonstrukcija, a ne šminka

Izvor: Šumadija Press, 18.Nov.2010, 12:16

Vlast i opozicija saglasni da rekonstrukcija Vlade treba da bude urađena ozbiljno. Stručnjaci ukazuju da treba smanjiti i administraciju.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.